Amandelen roosteren

Amandelen roosteren

Amandelen roosteren

Amandelen roosteren

Het roosteren van amandelen versterkt hun smaak. Ze zijn net als de meeste noten het lekkerst als ze licht geroosterd zijn. Daarnaast is het ook gewoon leuk om zelf te doen.

Ze kunnen voor gebruik ontdaan worden van hun bruine vlies door ze te overgieten met kokend water, waarna de velletjes eenvoudig te verwijderen zijn met een borsteltje of met de hand.

Het voordeel van zelf roosteren is dat u de controle houdt over hoeveel zout er wordt toegevoegd. Hierdoor zijn zelf geroosterde amandelen over het algemeen gezonder dan die uit de winkel. Bijkomend voordeel is de heerlijke geur van geroosterde noten die door het huis verspreid wordt, en natuurlijk de extra voldoening die het geeft om de zelf “gemaakte” gezonde snack meteen op te peuzelen of uit te delen.

 1. Verwarm de oven voor op ongeveer 175 graden.
 2. Spreid de amandelen in één laag uit over de bakplaat met bakpapier, zonder dat ze op elkaar liggen.
 3. Het is aan te bevelen de amandelen na 4 minuten met een houten lepel om te roeren, zodat ze gelijkmatig geroosterd worden.
 4. Na nog eens 4 minuten (in totaal moeten ze ongeveer 8 à 10 minuten) begint de lekkere geur van geroosterde amandelen zich in de keuken te verspreiden en zien ze er goudbruin uit. Snij een amandel door om te zien of ze van binnen ook lichtbruin zijn en proef eventueel of ze klaar zijn. Als ze klaar zijn, neem dan de bakplaat direct uit de oven om te voorkomen dat ze aanbranden.
 5. Doe de amandelen in een blik of bakje en strooi indien gewenst een kleine hoeveelheid zout over de amandelen, roer het zout er goed door.
 6. Laat de amandelen minimaal één uur afkoelen voordat ze geserveerd worden.

Heerlijke recepten met amandelen

Tips bij het roosteren van amandelen

 • Het afkoelen is belangrijk omdat de olie uit de amandelen door de warmte naar de oppervlakte komt, tijdens het afkoelen wordt deze weer geabsorbeerd, waardoor de amandelen lekker sappig en knapperig blijven.
 • Het is beter ze te vroeg uit de oven te halen dan te laat, want verbrande noten zijn minder lekker en minder gezond: de gezonde onverzadigde vetten worden dan omgezet in ongezonde verzadigde vetten.
 • Nadat ze uit de oven zijn gehaald, worden ze nog een klein beetje verder geroosterd. Haal ze dus op tijd uit de oven, voordat ze te donker worden.
 • In een koekenpan roosteren kan ook, gebruik dan geen olie en bak ze in één laag op middelmatig vuur tot ze goudbruin zijn en de geur van geroosterde noten zich begint te verspreiden. Vergeet niet regelmatig te roeren!

Lees ook: Amandelen bewaren en andere tips

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Betty Davey says

  Jazeker nuttig, dank voor de informatie. Had wel eens iets gehoord over de bittere amandel, dat is me nu duidelijk! Net een paar kilo amandelen van eigen boom geplukt! Ga ze zelf in de oven roosteren!

 2. Mw. Wildeboer says

  Ja heel nuttig hebben een amandelboom dit is het derde jaar en heeft ontzettend veel vrucht gedragen ik heb ze net eraf gehaald de meeste waren open gebarsten fietsje open maar ook de amandels die dicht waren kan je makkelijk met je handen open trekken .
  Aangezien we totaal geen verstand van hebben is dit een hele leuke en duidelijke site .
  Met goede informatie en tips en suggestie’s

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*