Soorten noten

Soorten noten

 • Amandelen

  Amandelen in vrucht

  Amandelen worden ook wel de "Koning van de noten" genoemd. Het zijn de zaden van de amandelboom, Prunus dulcis. Botanisch worden ze niet als een echte noot beschouwd, ondanks dat dit wel sociaal geaccepteerd is. Ze hebben van alle noten de meeste voedingswaarde per gram. Indien verkrijgbaar, zijn rauwe biologische amandelen in hun schil het beste. Dan ben je er vrijwel zeker van dat ze vers zijn en niet ranzig.In de landen van herkomst zijn amandelen vlak na de oogst vers te krijgen. In ons land worden ze alleen gedroogd geïmporteerd.

  Lees verder →

 • Cashewnoten

  Cashewnoten aan vrucht

  Cashewnoten zijn deel van het fruit van de tropische boom Anacardium occidentale (vanwege de hartvormige vrucht), die afkomstig is uit het noordoosten van Brazilië, waar men de Portugese naam Caju (de vrucht) of Cajueiro (de boom) gebruikt. In culinaire zin zijn cashews noten, maar in botanische zin zijn ze een zaad. De "noot" hangt onder de cashewappel, een pseudo-fruit die gevormd wordt uit de steel van de bloem. Het is een grote sappige appelachtige vrucht, die zeer rijk is aan vitamine C (vijf maal zoveel als een sinaasappel).

  Lees verder →

 • Hazelnoten

  Hazelnoten in vrucht

  Hazelnoten zijn de pitten van het zaad van de struik Corylus avellana (hazelaar). Ze zijn 1,5 à 2 cm groot en eivormig. Het zaad heeft een dunne, donkere bruine huid die een bittere smaak heeft, de noten zijn het lekkerst als ze geblancheerd zijn. De samenstelling van de eiwitten in deze noten is zodanig dat het maximaal voordeel verkregen wordt als ze gecombineerd worden met andere granen, peulvruchten en noten. Naast de wilde hazelaar zijn sommige rassen gekruist om ze te optimaliseren voor het leveren van grote noten en noten met weinig vliezen. De kleinere noten van de wilde hazelaar worden echter gewaardeerd om hun meer uitgesproken smaak.

  Lees verder →

 • Kastanjes

  Kastanjes in bolster

  De kastanje is de noot van de bladverliezende kastanjeboom, afkomstig uit de warme, gematigde streken van het noordelijk halfrond. Ze hebben een hoog gehalte aan koolhydraten en worden vaak "het graan dat aan de bomen groeit" genoemd. Ze kunnen worden geschild en direct rauw gegeten, maar ook als verse groente, fijngestampt in een puree of gemalen tot kastanjebloem. Ze zijn ook bekend als straatvoedsel in de koude wintermaanden, als ze boven een houtskoolvuurtje worden gepoft en je ze kunt gebruiken om gezond te snacken, en tegelijkertijd je handen te warmen.

  Lees verder →

 • Macadamia noten

  Macadamianoten in vrucht

  Macadamia's zijn de noten van de macadamiabomen. Ze worden ook wel de “fijnste noten ter wereld” genoemd. Er zijn ongeveer negen soorten van het geslacht Proteaceae, waarvan slechts 2 eetbare soorten (Macademia integrifolia en Macademia tetraphylla). Het gewas vindt zijn oorsprong in Australië, maar wordt tegenwoordig ook in andere landen geteeld. De noot is nog relatief onbekend in ons land, maar ook in vele delen van het Verre Oosten, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Afrika is de macadamia nog vrijwel onbekend. Slechts 1% van de wereldconsumptie van noten betreft de macadamianoot

  Lees verder →

 • Paranoten

  Paranoten in vrucht

  Paranoten, ook wel Braziliaanse noten of Amazonianoten genoemd, zijn de zaden van de paranotenboom Bertholletia Excelsa, een gigantische boom die in de regenwouden van de Amazone in Zuid-Amerika groeit. De vruchten van deze boom hebben een extreem harde houtachtige bolster die bijna niet zonder voorbewerking of machines te kraken is. Daaronder bevindt de vrucht zich in een harde, driekantige zaaddop. Hoewel ze noten worden genoemd, beschouwen botanici ze officieel als zaden. Ze hebben een wat aardse, maar rijke en romige smaak, in textuur zijn ze vergelijkbaar met de kokosnoot.

  Lees verder →

 • Pecannoten

  Pecannoten in vrucht

  Pecannoten, ook wel hickorynoten genoemd, zijn de eetbare noten van de boom Carya illinoinensis. Ze zijn familie van de walnoten, wat met name goed te zien is als ze gepeld zijn. Ze smaken ook grotendeels hetzelfde als walnoten, met hun rijke, boterachtige smaak en kenmerkende zoete geur die vooral te danken is aan de gezonde oliën die ze bevatten. Ze hebben echter een gladde vlekkerige dop, in tegenstelling tot die van de walnoten, die geribbeld is. Andere verschillen tussen deze twee noten zijn dat de pecan een grotere vrucht in de dop heeft, en dat de inwendige wanden tussen de beide helften iets dunner zijn dan bij de walnoot. Ook splijt de schil in vieren in plaats van in tweeën.

  Lees verder →

 • Pistachenoten

  Pistachenoten in vrucht

  Pistachenoten zijn de pitten van de vrucht van de boom Pistacia vera. Ze zijn ook bekend als de “lachende noot” of de “blije noot” omdat hun halfopenstaande schil op een lachende mond lijkt. Ze zijn herkenbaar vanwege hun karakteristieke groene kleur, niet alleen aan de buitenkant, maar ook van binnen. Hoe dieper groen de kleur, hoe duurder, want lekkerder de noot. Door sommigen worden ze beschouwd als de oudste eetbare noten op aarde, en ze behoren tot dezelfde familie als de cashewnoten.

  Lees verder →

 • Walnoten

  Walnoten in vrucht

  Walnoten, ook wel "natte noten" genoemd, zijn de eetbare noten van de boom Juglans regia. Er zijn veel verschillende soorten, waarvan de Engelse walnoot en de Amerikaanse Zwarte walnoot het bekendste zijn. De noten van alle soorten zijn eetbaar, en ze voegen een smaakvolle crunch toe aan gerechten. De noot bestaat uit twee gedeeltelijk aan elkaar hechtende, hersenvormige helften die gebroken wit van kleur zijn, en bedekt met een dun, lichtbruin vliesje.

  Lees verder →

 • Pinda’s

  Pinda-aan-plant

  Pinda's zijn de eetbare peulvruchten van de pindaplant. Er zijn veel verschillende soorten, die allemaal eetbaar zijn. Ze voegen een smaakvolle crunch toe aan gerechten, waarvan pindakaas, satésaus en pindasoep de bekendste zijn. De noot bestaat uit twee peulvruchten, bedekt met een dun, lichtbruin vliesje in een zachte schil.

  Lees verder →

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. daniel pinto says

  ja gvd noten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*