Recept voor amandelmelk

Zelf amandelmelk maken

Zelf amandelmelk maken

Zelf amandelmelk maken is niet moeilijk, maar het levert wel een heerlijk romige en natuurlijke drank boordevol voedingsstoffen op. Dat is eens iets anders dan “amandelmelk” uit een pak, met maar 2% amandelen. Amandelmelk is een natuurlijke sportdrank vol vitamines en bouwstoffen, maar ook een uitstekende vervanger voor koemelk voor mensen met een koemelkallergie of voor vegetariërs.

Het is zo lekker, dat het moeilijk is om het niet meteen in één keer op te drinken.

Dagelijks lekkere maaltijden koken met verse ingrediënten die thuisbezorgd worden? Met gemak zet iedereen een gezond en lekker gerecht op tafel dankzij Mathijs Maaltijdbox

Ingrediënten

 • 750ml water (plus nog 750ml voor het weken)
 • 250 gram geblancheerde amandelen
 • 4 verse dadels, ontpit
 • een snufje zout

Voorbereiding

Laat de amandelen een nachtje (minimaal 8 uur) weken in water, zodat ze zachte worden en dus in de mixer of blender kunnen. Hou rekening met een verhouding van 3:1, dus driemaal zoveel water als amandel, omdat ze een deel absorberen en dan gaan uitzetten.

Bereiding

Giet het water de volgende dag af en doe de amandelen in een mixer of blender, samen met de dadels en vers water (zoals in de ingrediënten vermeld).

Mix het geheel tot er een fijn papje ontstaat, ongeveer 2,5 tot 3 minuten.

Doe een panty, kaasdoek of iets met een vergelijkbare fijne structuur in een zeef en giet de pap in de zeef, zodat de melk er doorheen loopt en de pulp opgevangen wordt. Als je merkt dat het niet meer door loopt, kun je er even in roeren.

Als de amandelmelk uitgelekt is, neem je het zeefdoek uit de zeef en vouw je de punten samen, om het nog een keer extra uit te knijpen.

Bewaar de amandelmelk maximaal 5 dagen in de koelkast. Voeg naar smaak een snufje zout toe, maar gebruik kleine stapjes. Je merkt dat de smaak dan verbetert van een beetje flauw naar “zo, dit is de lekkerste melk die ik ooit heb geproefd!”

Het pulp kun je eventueel gebruiken als amandelmeel om mee te bakken. Spreid het daarvoor op wat bakpapier en zet het in een tot 80°C voorverwarmde oven. Af en toe een beetje mengen, totdat het droog en licht geroosterd is. Na het afkoelen kun je het nog even in een mixer fijner malen en dan in een afgesloten blik of bakje bewaren, totdat je een keer amandelkoekjes of een amandelreep gaat maken.

Tips

De verhouding water : amandel kun je naar eigen smaak aanpassen. Als je van een dikkere, meer romige melk houdt, voeg dan minder water toe.

Je kunt naar smaak wat vanille extract toevoegen, of wat pure chocolade. Voeg dit er dan in de blender bij.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Bedankt voor het recept! Direct nadat ik het gemaakt had, was het hartstikke mild en lekker. Alleen, de volgende dag na een nachtje in de koelkast zat er toch een scherp smaakje aan. Nu vraag ik me af, heb ik iets verkeerd gedaan? Ik zie nu in het recept dat ik geblancheerde amandelen had moeten gebruiken. Ik heb ze gewoon 12 uur in de 750ml koud water laten liggen voordat ik verder ging. Had ik ze in 750ml kokend water moeten leggen, of had ik ze eerst nog moeten blancheren en daarna nog 12 uur in 750ml koud water moeten leggen?

  Iets anders wat mis zou kunnen zijn is, ik heb 8 dadels gebruikt in plaats van 4 zoals in het recept beschreven. Zou dit een oorzaak kunnen zijn? Ik dacht dat het hier ietsje zoeter van zou worden. De kinderen drinken nu rijste- en amandelmelk uit pakken. De laatste set had er ook wat agavesiroop in, dus ik had extra dadels gebruikt om de overstap misschien makkelijker te maken. Gisteren vonden ze het heel erg lekker, maar vandaag wilden ze het niet meer.

  Dus als je ziet waar het bij mij mis gegaan is, dan hoor ik dat graag. Ik zou graag van die pakken af zijn en het voortaan zelf maken. Alvast bedankt!

  • notenspecialist says

   Hallo Vinay,

   ik weet niet 100% zeker waar het mis is gegaan, maar ik denk dat het inderdaad iets te maken heeft met de niet geblancheerde amandelen. De bruine huid maakt de amandelen wat bitterder en dat kan dus doorwerken in de amandelmelk.
   De dadels maken het alleen een beetje zoeter, dat kan best lekker zijn als je daarvan houdt.
   Ik hoor het graag of het beter gaat met de geblancheerde amandelen.

Wat vind je van dit recept? Geef je reactie!

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.