Waarom noten gezond zijn voor kinderen

Waarom noten gezond zijn voor kinderen

Noten zijn gezond voor kinderen

Noten zijn gezond voor kinderen

Een gezond eetpatroon is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor opgroeiende kinderen. Zij hebben extra voedingsstoffen nodig om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen. Een achterstand in de ontwikkeling in de beginstadia van een mensenleven wordt vaak niet meer ingehaald. Zorg er daarom voor dat je kinderen een gebalanceerd dieet eten, wat hen voorziet van de essentiële vitamines en mineralen die ze nodig hebben om zich goed te ontwikkelen en bovendien de basis legt voor een gezonde levensstijl in de toekomst.

Een gezond voedingspatroon voor je kind bevat voedingsmiddelen uit elk van de voedselgroepen van de schijf van vijf:

 • Aardappelen, brood, pasta en rijst voor koolhydraten, energie en voedingsvezels.
 • Champignons, fruit, groente en peulvruchten voor belangrijke vitamines en mineralen.
 • Eieren, noten, vlees, vis en zuivel voor calcium, eiwitten, ijzer, gezonde vetten en vitamines.
 • Gezonde vetten zoals uit avocado, boter, noten plantaardige olieën en zaden voor energie, essentiële vetzuren en vitamine A, D en E.
 • Water en andere suikervrije dranken om de vochtbalans in het lichaam op peil te houden en de afvoer van afvalstoffen.

Variatie is de sleutel om de voeding zo gezond mogelijk te houden. Laat je kind regelmatig nieuwe etenswaren ontdekken en als ze het niet meteen de eerste keer lekker vinden, blijf dan wel volhouden. Kinderen moeten nieuwe smaken een paar keer geproefd hebben om hun echte voorkeuren te ontwikkelen en te leren kennen. Uit onderzoek blijkt dat het voedsel waar kinderen op jonge leeftijd kennis mee maken met en gewend aan raken een grotere kans heeft om de rest van hun leven geliefd te blijven, en dat het veel lastiger is om op latere leeftijd een nieuw eetpatroon aan te leren.

Noten als vervanger van snoep tegen overgewicht bij kinderen

Een handjevol noten per dag is een waardevol onderdeel van de dagelijkse voeding voor je kind. Noten zijn zeer voedzaam: ze zijn rijk aan gezonde essentiële vetzuren, voedingsvezels, eiwitten en een breed scala aan belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten. Noten zijn bovendien een lekker, gezond en goed vullend tussendoortje voor kinderen, waardoor ze een slimme vervanger zijn voor minder voedzame en zelfs ongezonde snacks zoals chips, koekjes, lollies en snoepgoed.

Overgewicht bij kinderen is een groeiend probleem. Eén op de acht kinderen heeft obesitas, ten opzichte van tien jaar geleden is het aantal kinderen die te zwaar zijn verdubbeld en verwacht wordt dat er de komende jaren naar verhouding nog meer te dikke kinderen bij zullen komen. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans op diabetes op latere leeftijd.

Noten kunnen een belangrijke rol spelen bij het voeden van onze kinderen met voedzaam eten, zonder dat ze in de breedte groeien. Australisch onderzoek heeft aangetoond dat jongeren die vaker dan één keer per week noten eten een gezondere BMI hebben. BMI is een maat voor overgewicht, de verhouding tussen lengte en gewicht. Ook andere studies hebben aangetoond dat volwassen die regelmatig noten eten een gezonder lichaamsgewicht hebben.

Noten hebben een aantal unieke eigenschappen die helpen tegen overgewicht. De eiwitten, onverzadigde vetzuren en voedingsvezels in noten helpen het hongergevoel te verminderen en gaan het “over-eten” tegen. De voedingsvezels in noten verlagen bovendien de glycemische index van het eten. Binnenkort zal ik een speciaal artikel wijden aan de invloed van noten op je gewicht.

Noten zijn een natuurlijke bron van vitamines voor kinderen

Je geeft je kinderen veel aandacht, liefde en regelmaat, maar je wil ze natuurlijk ook de beste voeding geven. Want gezonde voeding op jonge leeftijd beïnvloedt hun latere gezondheid. Kinderen hebben elke dag voldoende vitamines en mineralen nodig. En energie om te kunnen ravotten, rennen en spelen. Noten zitten gelukkig boordevol energie en belangrijke vitamines en mineralen. Een kort overzicht:

 • Amandelen leveren per 100 gram 275% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en 56,3% van de ADH fosfor, wat kinderen nodig hebben voor sterke botten en tanden, samen met calcium.
 • Cashewnoten bevatten per 100 gram 74% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid koper en 57,3% van de ADH vitamine B1, die allebei essentieel zijn voor een goed functionerend zenuwstelsel.
 • Slechts 50 gram hazelnoten leveren al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E, een sterke antioxidant en goed voor de weerstand van je kinderen.
 • Kastanjes leveren 72% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C per 100 gram en 46,7% van de ADH vitamine B11 (foliumzuur), wat belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen.
 • In macadamianoten zit per 100 gram 41,7% van de ADH magnesium, wat nodig is voor de enzymprocessen en de stofwisseling, ook bij kinderen.
 • Paranoten bevatten zelfs nog meer magnesium, en ook heel veel vitamine B1 en E. Maar van paranoten mag je kinderen niet meer dan 4 of 5 per dag geven, omdat er extreem veel selenium in zit.
 • Pecannoten zijn een bron van onder andere vitamine B1: 81,8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram.
 • Pistachenoten leveren bijna alle essentiële vitamines en mineralen die opgroeiende kinderen nodig hebben.
 • Walnoten staan bekend als de gezondste noten, ze bevatten onder andere 30% van de ADH vitamine B6 per 100 gram.

Noten zijn bovendien cholesterolvrij en suikervrij en dus een zeer verantwoord tussendoortje voor zowel kinderen als hun ouders. Lees meer over de voedingswaarde van noten.

Noten geven je kinderen een sterk en gezond hart voor de rest van hun leven

Een slechte voeding zorgt ervoor dat kinderen op jonge leeftijd al een basis leggen voor toekomstige hartproblemen. Zorg er daarom voor dat je kinderen gezonde eetgewoonten aanwennen, ze zullen er hun hele leven voordeel van hebben.

Noten zitten boordevol hart-gezonde enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Kinderen die gezonde voeding zoals noten eten, hebben later een lager risico op hart- en vaatziekten. Kinderen en volwassenen worden aanbevolen twee stuks fruit, twee ons groenten en een handvol noten per dag te eten. Lees verder over de redenen waarom noten gezond zijn en goed voor je hart.

Waar moet je op letten als je kinderen noten geeft

Er zijn een paar dingen die je in gedachten dient te houden als je je kind noten wil geven:

 • Soms wordt aanbevolen om te wachten met het eten van voeding waar noten in verwerkt zitten tot kinderen 12 maanden oud zijn, om het risico op allergieën te verminderen, maar uit onderzoek is gebleken dat er geen verband is tussen wat kinderen eten tijdens de eerste paar maanden en de kans dat ze een allergie ontwikkelen. Lees ook: Hoe merk je aan je kind dat er een allergische reactie optreedt?
 • Er zijn zelfs studies die concluderen dat de kans op een allergie juist groter wordt in plaats van kleiner als je kinderen bepaalde voedingsstoffen, zoals noten, pas later geeft.
 • Het is niet verstandig om kinderen onder de vijf jaar hele noten te geven, in verband met het risico op verstikking. Maar notenpasta’s zoals pindakaas, of het verwerken van gemalen noten in ander eten zijn een geweldige manier om ervoor te zorgen dat zelfs jonge kinderen kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van noten.
 • Als je kinderen hele noten (of ander voedsel wat een verstikkingsgevaar op zou kunnen leveren) geeft, let dan op dat ze gaan zitten om te eten en hou ze in de gaten. Stimuleer ze om kleine hapjes te nemen en om goed te kauwen.

Notenallergie bij kinderen

Pinda allergie is de meest voorkomende voedselallergie, die maar liefst 1 op de 50 jonge kinderen treft. Ook een notenallergie komt voor, maar minder vaak dan pinda allergie. Ongeveer 10 % van de kinderen met een pinda- of notenallergie groeit er op termijn weer overheen. Het is niet mogelijk om te voorspellen of te beïnvloeden bij wie dit gebeurt, maar als de allergie tijdens de puberteit niet verdwijnt, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat dit later alsnog zal gebeuren. Lees verder over notenallergie.

Notencake

Tips om je kinderen meer noten te laten eten

Het is niet moeilijk om je kinderen een handjevol noten per dag te laten eten. Natuurlijk kunnen ze meegenomen worden naar school  of als tussendoortje als ze thuis komen, maar je kunt ook heel makkelijk en lekker noten verwerken in gerechten en desserts. Zie ook mijn heerlijke recepten met noten.

Een paar tips om je kinderen meer noten te laten eten:

 • Kleine porties gemengde noten of gedroogde vruchten als alternatief voor chips, koekjes of lollies.
 • Notenpasta’s of pindakaas zijn lekker en voedzaam broodbeleg, en gecombineerd met geraspte wortel of schijfjes komkommer maken ze een gezonde boterham.
 • Als je een bekertje yoghurt met fruit maakt, kun je er ook heel makkelijk een paar fijngehakte hazelnoten of amandelen aan toe voegen voor extra crunch en extra mineralen.
 • Bak een notencake van walnoten of en een Amerikaanse Pecan Pie
 • Bak glutenvrije pannenkoeken met kastanjemeel of amandelmeel
 • Kinderen houden van lekkere toetjes, dus maak je een lekkere bananasplit door een banaan in de lengte open te snijden, doe er een bolletje vanille ijs in en bestrooi het met fijngehakte pistachenootjes of walnoten
 • Aan een zakje zelfgemaakte popcorn voor de TV ’s avonds kun je ook geroosterde cashewnoten of amandelen toevoegen

Lees ook: 5 redenen waarom noten gezond zijn tijdens de zwangerschap

primark

Eten & kookboeken (300x250)

Wat vind je van dit artikel? Geef je reactie!

*