4 redenen waarom noten diabetes voorkomen of verzachten

4 redenen waarom noten diabetes voorkomen of verzachten

Waarom noten goed zijn bij diabetes

Waarom noten goed zijn bij diabetes

In totaal zijn er in Nederland zo’n miljoen mensen met diabetes, hiervan zijn zo’n 200.000 mensen bij wie de diagnose nog niet is gesteld. Daarbovenop zitten nog 750.000 Nederlanders in de gevarenzone om diabetes type 2 te krijgen: ze hebben een verstoorde suikerhuishouding. Van hen krijgt een derde binnen zes jaar diabetes. Negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Een op de tien heeft diabetes type 1.

Het is geen verrassing dat noten gezond zijn voor je hart, wat minder bekend is dat noten ook erg goed zijn voor mensen met diabetes type 2. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het eten van noten, in combinatie met andere veranderingen in het dieet, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte in het bloed verbeteren bij personen met type 2.

Laten we vooropstellen dat diabetici alle noten kunnen eten. In principe kunnen diabetici alles eten, zo lang het met mate gebeurt en gebalanceerd wordt met gezond voedsel. Noten hebben belangrijke voordelen voor de gezondheid die voor iedereen gelden, ook voor mensen met diabetes. Bovendien hebben noten ook specifieke voordelen voor als je diabetes hebt. Dat kan per type noot verschillen.

Soorten Noten

Alle noten hebben een aantal positieve eigenschappen voor diabetici.

Pinda’s zouden de meest populaire noten zijn, als ze echte noten waren. Maar pinda’s zijn officieel peulvruchten en geen noten.

Amandelen zijn een van de meest voedzame noten, ze zijn onder andere rijk aan vitamine E. Walnoten zijn de enige noten die alfa-linoleenzuur bevatten, een type omega – 3 vetzuren. Cashewnoten zijn de beste bronnen van magnesium. Paranoten zijn rijk aan selenium, wat bescherming kan bieden tegen prostaatkanker bij mannen. Amandelen, pinda’s en pistachenoten zijn het beste om je cholesterolgehalte te verlagen, en pecannoten en macadamianoten bevatten de meeste calorieën.

Noten verlagen de glycemische index van je eten

De glycemische index is een maat voor hoe snel je lichaam bepaalde koolhydraten absorbeert. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, wat schadelijk kan zijn voor diabetici.

Een Canadesees onderzoek uit 2006 heeft gekeken naar de effecten van het eten van amandelen op de bloedsuikerspiegel van gezonde vrijwilligers zonder diabetes. Het toevoegen van amandelen aan wit brood toonde aan dat de bloedsuikerspiegel na de maaltijd minder steeg door het samen met amandelen te eten. Bovendien was er een relatie met de hoeveelheid: hoe meer amandelen er gegeten werden, hoe lager de stijging van de bloedsuikerspiegel was.

Een ander onderzoek uit 2010 heeft gekeken naar de effecten van het eten van amandelen door mensen met diabetes mellitus type 2. Zij kwamen tot vergelijkbare conclusies.

Diabetici die noten samen eten met voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (zoals pasta), kunnen daarmee de absorptie van koolhydraten in hun lichaam vertragen en hun bloedsuikerspiegel stabiliseren.

Probeer ook eens een van de heerlijke recepten met noten

Noten verlagen je cholesterolgehalte

Een hoog cholesterolgehalte kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen, en diabetici lopen sowieso al een hoger risico daarop dan anderen, zo zal ik zometeen laten zien. Gelukkig helpen de onverzadigde vetten in noten het slechte cholesterol LDL te verlagen en het goede cholesterol HDL te verhogen. De voedingsvezels en plantensterolen in noten hebben ook een positieve invloed op je cholesterolgehalte. Een Australisch onderzoek onder type 2 diabetici heeft aangetoond het eten van 30 gram walnoten per dag over een periode van 6 maanden het slechte LDL-cholesterolgehalte met 10 procent verlaagde en de goede HDL-cholesterolgehalte significant verhoogde ten opzichte van controlegroepen die respectievelijk een vetarm en een gematigd-vet dieet volgden.

Een studie concludeerde zelfs dat de effecten die noten en pinda’s hebben op het verlagen van het slechte LDL cholesterol groter blijken dan men zou verwachten op basis van hun gehalte enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Dus naast dit gunstige vetzuurprofiel , bevatten noten en pinda’s ook nog andere bioactieve stoffen die ervoor zorgen dat ze zo veel verschillende voordelen hebben voor hart en bloedvaten.

Noten verlagen het risico op hart- en vaatziekten

Diabetici hebben een twee tot viermaal zo hoog risico hart- en vaatziekten dan mensen zonder diabetes, zo blijkt uit onderzoek. 10-43% van de mensen met diabetes krijgt te maken met een vorm van deze ziekten, en 1 op de 10 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten komt door diabetes.

Door diabetes worden de bloedvatwanden aangetast en dit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten bij diabetici. Uit onderzoek blijkt dat het eten van walnoten de kwaliteit van de bloedvatwanden verbetert bij diabetes type 2-patienten. Noten die veel vitamine E bevatten, zoals amandelen en walnoten, vertragen namelijk de afzetting van vet aan de aderwand, wat leidt tot vaatvernauwing en uiteindelijk tot atherosclerose (aderverkalking).

Omega-3 vetzuren, een type onverzadigd vet wat in walnoten zit, verlagen het risico op een onregelmatige hartslag, die kan leiden tot een hartaanval.

Amandelen, macadamianoten, hazelnoten en pecannoten hebben ook voordelen voor de gezondheid van je hart. L-arginine, een aminozuur in deze noten, maakt de vaatwanden flexibeler en vermindert de kans op bloedproppen die los kunnen raken en de bloedtoevoer naar het hart kunnen blokkeren.

Cashewnoten zijn minder vet dan de meeste andere noten, en ongeveer 75 procent van het vet in cashewnoten is het hart-gezonde enkelvoudig onverzadigd vet , dezelfde soort vet als in olijfolie.

Dit enkelvoudig onverzadigd vet helpt het gehalte triglyceride (bloedvet) te verlagen. Mensen met type 2 diabetes lijden vaak aan hoge triglycerideniveaus , die op hun beurt het risico van hart- en vaatziekten verhogen.

Noten verlagen de kans op het krijgen van diabetes type 2

Dat noten diabetes kunnen voorkomen, is een nog niet zo bekend gegeven. Uit onderzoek blijkt echter dat het regelmatig eten van noten en/of pinda’s helpt om de kans op het krijgen van diabetes mellitus type 2 te verlagen. Met name als vervanger van rood vlees of tarweproducten, zodat de totale calorie-inname gelijk blijft.

Het mag geen publiek geheim meer heten dat een gezond eetpatroon de kans op het krijgen van diabetes type 2 verlaagt. Wat minder bekend is, is dat niet de totale inname van vet of koolhydraten hierop van invloed is, maar dat specifieke vetten en koolhydraten hierin een belangrijkere rol spelen dan andere. Onderzoek heeft aangetoond dat met name meervoudig onverzadigde vetzuren en omega-3 vetzuren een positieve invloed hebben, terwijl verzadigde vetzuren en transvetten (zoals in margarine) een ongunstig effect hebben op de stofwisseling van suikers door het lichaam en op de kans op diabetes type 2. Juist noten hebben een zeer positieve verhouding van (meervoudig) onverzadigde vetzuren ten opzichte van verzadigde vetzuren.

Daarnaast wordt de kans op diabetes type 2 ook verlaagd door een voedingspatroon met een lage glycemische index, veel voedingsvezels en zo min mogelijk tarweproducten. Noten bevatten relatief veel voedingsvezels en zijn een uitstekende vervanger voor tarweproducten.

Bovenstaande feiten weerspreken echter niet dat de grootste factoren die het risico op diabetes type 2 verlagen, nog altijd voldoende beweging en het voorkomen van overgewicht zijn.

Lees ook: waarom noten gezond zijn

primark

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. JOHANNES SPEE says

  Zeer interessant, maar vooral leerrijk. Geeft kans de diabetisch 2 onder controle te houden.
  Ik zal daar dankbaar gebruik van maken.

  Met dank

 2. ik weet nog altijd niet of kastanjes nu goed zijn voor dibeet of niet

 3. Nicolette says

  Inderdaad vandaag heb ik een notencupcake gemaakt met kokosrasp, cocosolie en de hele dag is mijn glucosewaaarde lager en binnen gestelde normen. Het werkt dus zeker

 4. Zeer heldere uitleg en uiteen zetting over noten. Groetjes Henk

 5. Jan de ka Rie says

  Erg goed en leerzaam

 6. Martyka Roman says

  Zeer leerzame artikel bedankt.

 7. Leo berkenvelder says

  Ik heb het gelezen
  Heb zelf type 2
  Bij mij schommelt de spiegel abnormaal
  Ga zeker met noten aan de gang

Wat vind je van dit artikel? Geef je reactie!

*