5 redenen waarom noten helpen bij het afvallen

5 redenen waarom noten helpen bij het afvallen

Noten helpen bij het afvallenVoedingswaarde noten

Noten helpen bij het afvallen

Bezig met afvallen? Noten kunnen je helpen op gewicht te blijven of zelfs af te vallen.

Verbaast je dat?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan het regelmatig eten van noten wel degelijk helpen om een gezond lichaamsgewicht te bereiken en behouden, en de risico’s van overgewicht te beperken. Noten zijn lekker en voedzaam, en ze kunnen je ook helpen om je dieet langer vol te houden. Uit onderzoeken blijkt dat amandelen, cashewnoten, hazelnoten, kastanjes, macadamia noten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten perfect passen in je dieet als je wil afvallen, en daarnaast hebben noten nog vele andere voordelen voor de gezondheid.

Noten helpen op gewicht te blijven

Mensen die noten eten wegen minder dan mensen die geen noten eten. Uit een acht jaar lang onderzoek naar het verband tussen voeding en de gezondheid blijkt dat vrouwen die meer noten aten, minder zwaar werden. Dit wordt ondersteund door andere studies, die ook hebben aangetoond dat mensen die elke dag een handjevol noten (30 gram) eten, niet zwaarder zijn dan mensen die nooit noten eten.

Ook is aangetoond dat mensen niet aankomen als ze noten gaan eten. Het blijkt namelijk dat mensen die caloriearme diëten volgen die 40 tot 80 gram noten bevatten, meer afvallen dan mensen die caloriearme diëten volgen zonder noten. En door maximaal 55 gram noten te eten als aanvulling op je eetpatroon, zonder andere dingen te laten staan of meer te gaan bewegen, kom je juist niet aan. Eet noten dus als vervanger van minder gezonde snacks als chips, koekjes of snoepgoed.

Noten helpen bij afvallen

Noten helpen bij afvallen

Er zijn vele goede redenen waarom het eten van een dagelijks handjevol noten gezond is, en bovendien goed past in een afslankdieet:

 • Noten stillen de honger en verminderen de eetlust

De eiwitten en voedingsvezels in noten helpen om de honger te stillen en de eetlust te verminderen. Studies hebben aangetoond dat het vetgehalte in noten helpt om verzadigende hormonen in het spijsverteringsstelsel vrij te maken, waardoor je hongergevoel beperkt wordt.

Het eten van noten als tussendoortje kan tot gevolg hebben dat je later op de dag minder behoefte hebt om heel veel te eten, waardoor het helpt om je totale dagelijkse inname van calorieën verlaagt wordt, zo blijkt uit onderzoek.

 • Noten verlagen de opname van calorieën

Omdat noten veel voedingsvezels bevatten, worden niet alle calorieën die ze bevatten door je spijsverteringsstelsel verteerd en opgenomen. Wetenschappers hebben onderzocht dat tussen de 5% en 15% van de energie in noten niet wordt opgenomen door je lichaam, omdat een deel van de vetten in noten ingekapseld is in de vezelachtige structuur van de noten en zo je spijsverteringskanaal weer verlaat.

 • Noten verhogen je energieverbruik

De fysieke inspanning die het lichaam gebruikt om noten te verteren leidt tot een hoger energieverbruik, onderzoekers schatten dit op gemiddeld 10% van de energie die de noten bevatten.

 • Noten verlagen de glycemische index van je eten

Als je noten samen eet met voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten wordt de vertering van je maaltijd vertraagd, waardoor de stijging van de bloedsuikerspiegel afgezwakt wordt, zo heeft onderzoek aangetoond. Dit kan helpen om het hongergevoel langer uit te stellen.

 • Noten verhogen de gevoeligheid voor insuline

Als je voedingspatroon veel verzadigde vetzuren en transvetten bevat, heb je een verhoogd risico op insulineresistentie, wat gewichtstoename als gevolg kan hebben. Als je daarentegen veel enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten eet, verbetert je insulinegevoeligheid juist. Noten zijn rijk aan deze gezonde vetten.

Om bovenstaande redenen, en ook omdat ze de stofwisseling verbeteren, zijn noten een positieve aanvulling op een gezond eetpatroon en helpen ze om op gewicht te blijven.

Lees ook: waarom noten gezond zijn

Hoeveel noten mag je eten en hoe vaak?

Als je elke dag van de week een handjevol noten (30 gram) eet, geniet je de maximale voordelen voor je algehele gezondheid. Om makkelijker op gewicht te blijven, vervang je verkeerde voedingskeuzes zoals koekjes, taarten, gebak en gefrituurde snacks voor een gezondheids-stimulerende snack van noten en fruit.
Noten zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen met een breed scala aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, vergelijkbaar met andere plantaardig voedsel zoals groente en fruit. Voor een goede gezondheid wordt aanbevolen om 2 ons groente en 2 stuks fruit en een handjevol noten per dag te eten.

Waarom je van vetarme diëten weer aankomt

De vetarme mantra van de jaren ’80 en ’90 is verleden tijd. Een dieet waarin met mate vet gegeten wordt, helpt om je gewicht op peil te houden. Van de mensen die afvallen houdt slechts 14% op de lange termijn het lagere gewicht vast. Een van de redenen hiervoor kan zijn dat de traditionele vetarme en koolhydraatrijke diëten die vaak aanbevolen worden aan afvallers, minder lekker gevonden worden dan een normaal eetpatroon. Een studie onderzocht de theorie dat door matige hoeveelheden voedsel met veel gezonde vetten toe te voegen aan een afvaldieet, mensen meer zouden genieten van hun eten en hun dieet dus langer vast konden houden. De resultaten van de studie toonden aan dat dit inderdaad het geval was.
Na 18 maanden verloren mensen die het dieet met matige vetconsumptie en weinig calorieën (het zogenaamde mediterrane dieet) volgden, meer gewicht dan mensen die een traditioneel vetarm en caloriearm dieet volgden. De mensen die het vetarme dieet volgden kwamen gemiddeld zelfs 2,9 kilo bij in plaats van af te vallen! De onderzoekers rapporteerden dat, omdat dat het dieet voedingsmiddelen toestond die vetten bevatten, zoals noten, pindakaas en olijfolie, het dieet lekkerder was en het dus makkelijker was om op de
lange termijn vast te houden.

Probeer ook eens de lekkere en gezonde recepten met noten

 

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. banonymous says

  Hoi
  Zou je me (ons) kunnen vertellen welk soort noten aanbevolen wordt?
  Pistachenoten bijvoorbeeld?
  Zijn er (neven)effecten bij geroosterde noten?
  Zijn er (neven)effecten bij geroosterde en gezouten noten?

 2. notenspecialist says

  Dit geldt in principe voor alle soorten noten, al worden walnoten en amandelen over het algemeen beschouwd als de gezondste noten. Let wel, we hebben het dan over ongezouten noten. Klik op de link voor het verschil tussen rauwe, geroosterde en gezouten noten.
  Behalve van paranoten, zul je van geen enkele (ongezouten) notensoort snel teveel eten, zolang het binnen het redelijke blijft. Een handjevol gemengde noten per dag is echter al genoeg om de gunstige effecten op je gezondheid (en je gewicht) te merken.

 3. Anja Tengler says

  Hallo,
  Ik heb een te traag werkende schildklier.
  Er is mij verteld dat paranoten gunstig zijn voor een goede of betere werking van de schildklier.
  Klopt dit?
  Ook werd mij verteld dat macadamianoten helpen bij het afvallen.
  Kan je mij hierover advies geven?
  Grtjs,
  Anja

  • notenspecialist says

   Hallo Anja,

   dat ligt eraan wat de oorzaak is van de traag werkende schildklier. Als dit te maken heeft met een seleniumtekort, dan zijn paranoten zeker een goede bron van dit mineraal. Maar ik zou eerst laten onderzoeken waaraan het precies ligt.
   En ook macadamianoten helpen bij het afvallen, om precies de redenen die hierboven staan omschreven.

 4. Halo

  Als je krachttraining doet mag je dan meer dan 30 gram consumeren….?
  greets karma

 5. Hoeveel noten mag je eten bij een koolhydraten arm dieet? ( max 50 khd per dag) en welke noten zijn hier bij de beste keuze vr gr Petra

 6. helene schmitz says

  hoe komt het dat er geen pinda’s bij de noten genoemd worden?

 7. helene schmitz says

  prima artikel.

 8. jdworklabs says

  Hmmm de noten specialist raad noten aan…..
  wij van w.c. eend…… .

 9. jdworklabs says

  de noten specialist raad noten aan…..
  wij van w.c. eend…… .

Trackbacks

 1. […] 5 redenen waarom noten helpen bij het afvallen – Bezig met afvallen? Noten kunnen je helpen op gewicht te blijven of zelfs met afvallen. Het eten van noten helpt een gezond gewicht te bereiken en behouden […]

 2. […] Bron: http://notenspecialist.com/noten-afvallen/ […]

 3. […] Noten helpen bij gewichtsverlies […]

Wat vind je van dit artikel? Geef je reactie!

*