Hoe merk je aan je kind dat er een allergische reactie optreedt?

Hoe merk je aan je kind dat er een allergische reactie optreedt?

notenallergie kinderen

Notenallergie bij kinderen

Kinderen hebben een geheel eigen manier om hun ervaringen en percepties te omschrijven, zo ook allergische reacties. Er kan kostbare tijd verloren gaan als volwassenen niet meteen begrijpen wat hun kind bedoelt, of niet in de gaten heeft wat hun kind ze wil vertellen als er een allergische reactie optreedt.

Hieronder een aantal voorbeelden van de woorden die een kind zou kunnen gebruiken om een ​​allergische reactie op bijvoorbeeld noten te beschrijven. Onthoud ook dat kinderen, met name de jongsten, hun handen in hun mond stoppen, op hun tong of in hun nek krabben, aan hun tong trekken of het eten weer uitspugen (dat is een hele goede reactie!). Ook kan de stem van je kinderen veranderen (hees worden of gaan piepen). Let ook op zwellingen of rode vlekken rond de mond en keel of de oren, verbleken van het gezicht, netelroos, zwaar ademen, overgeven of diarree.

Wees dus alert op deze symptomen en op onderstaande opmerkingen. Als je vermoedt dat je kind een allergische reactie heeft, neem dan contact op met de huisarts, of bel bij ernstige symptomen zoals kortademigheid meteen 112.

 • Het eten is te scherp/pittig
 • Het brandt op mijn tong/in mijn mond
 • Het prikt op mijn tong/in mijn mond
 • Mijn tong jeukt
 • Het voelt alsof er haar op mijn tong zit
 • Ik heb een raar gevoel in mijn mond/op mijn tong
 • Er zit een kikker in mijn keel
 • Er zit iets in mijn keel
 • Mijn keel is dik
 • Mijn tong voelt zwaar
 • Mijn lippen voelen raar
 • Het lijkt alsof er vliegjes in mijn oor zitten (jeuk in de oren)
 • Mijn buik voelt raar
 • Ik krijg geen lucht
 • Het voelt zwaar hier (terwijl ze naar hun borst wijzen)
 • Ik voel me duizelig
 • Ik voel me niet lekker

Kinderen hebben vaak de neiging om zich terug te trekken als ze zich niet lekker voelen, zo zullen ze bijvoorbeeld naar het toilet gaan. Maar het laatste wat je wil is dat er niemand in de buurt is als ze een allergische reactie krijgen, want het kan snel verergeren voordat ze gevonden worden en er adequaat gereageerd kan worden. Als je kind dus een voedselallergie heeft, hamer er dan op dat hij of zij ook op school of bij vriendjes het meteen aan een volwassene vertelt als er symptomen van een allergie beginnen te ontstaan. Ook als er geen verdachte etenswaren gegeten zijn, want bijvoorbeeld noten kunnen in veel meer producten zitten dan je verwacht, ook non-food. Voor een overzicht met producten waarin noten verwerkt kunnen zijn, kijk je op onze notenallergie pagina.

Natuurlijk is het niet leuk om met je kind te praten over mogelijk levensgevaarlijke situaties, maar het is een investering in hun gezondheid en hun toekomst, want als ze zelfstandiger worden is de enige bescherming tegen een allergische reactie hun bewustzijn van de symptomen en de gevaren er van.

Onthoud ook goed dat ieder kind op een andere manier reageert op een allergische reactie, niet alleen verbaal, maar ook fysiek. Als een vriendje wat komt spelen rode vlekken in zijn gezicht krijgt als hij/zij noten eet, wil dat niet zeggen dat je eigen kind diezelfde symptomen heeft. Misschien krijgt jouw kind juist last van jeuk of duizeligheid, of zelfs een anafylactische schock. Geen enkele voedselallergie is vergelijkbaar, en dat geldt ook voor de symptomen.

Lees ook de 12 vragen over notenallergie.

primark

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. I often visit your blog and have noticed that you don’t update it often. More frequent updates
  will give your blog higher rank & authority in google.
  I know that writing content takes a lot of time, but you can always help yourself with miftolo’s tools
  which will shorten the time of creating an article to a couple of seconds.

 2. Heerlijk uitgebreid en duidelijk. Dank je wel!

Wat vind je van dit artikel? Geef je reactie!

*