Notenteelt

Hoe worden noten geteeld?

Noten boomgaard

Notenboomgaard

In tegenstelling tot wat je wellicht zou denken, worden nog lang niet alle noten in grote commerciële plantages geteeld. Een groot deel van de wereldwijde productie komt nog van kleinschalige boomgaarden, waar men de liefde voor het gewas in de vingers heeft zitten en waar ze de specifieke kennis in huis hebben die soms nodig is om een boom te bestuiven of te enten.

Notenbomen zijn dan ook geen snel renderende investeringen, over het algemeen duurt het enkele jaren totdat de eerste vruchten beginnen te groeien, en het duurt bij de meeste soorten wel 10 jaar voordat er een rendabele productie geoogst kan worden. Aan de andere kant, sommige bomen geven vervolgens tot wel honderden jaren een goede oogst. Typisch aan sommige notenbomen zijn de wisseljaren, het ene jaar leveren ze een grote opbrengst, maar het volgende jaar is die een heel stuk kleiner.

Vaak worden de noten nog met de hand geplukt of geraapt, want ze vallen vanzelf uit de boom als ze rijp zijn, maar voor sommige soorten kan ook een machine de boom laten trillen, waardoor de (bijna) rijpe noten er uit vallen, en die worden vervolgens opgevangen.

Het verwijderen van de bolster en het drogen van de noten gebeurt over het algemeen direct na de oogst, om schimmels en rot geen kans te geven. Vervolgens worden op kwaliteit gecontroleerd, gesorteerd en eventueel geschild of op een andere wijze bewerkt.

De paranotenboom is een beetje een vreemde eend in de bijt, want dat is de enige die niet in een plantage te telen is, omdat hij vanwege het complexe ecosysteem in het regenwoud alleen in het wild kan groeien. Hij is namelijk afhankelijk voor de bestuiving afhankelijk van één bijensoort en een specifieke orchidee. De rapers moeten zich dus eerst een weg door het oerwoud banen om bij de bomen te komen, waarna de noten geraapt kunnen worden.

Klik op de link van de noot waarvan je meer wil weten over de boom, hoe die geteeld wordt en hoe de noten geoogst en verwerkt worden.

Amandelboom: teelt, oogst en verwerking

Cashewnotenboom: teelt, oogst en verwerking

Hazelaar: teelt, oogst en verwerking

Kastanjeboom: teelt, oogst en verwerking

Macadamiaboom: teelt, oogst en verwerking

Paranotenboom: teelt, oogst en verwerking

Pecannotenboom: teelt, oogst en verwerking

Pistacheboom: teelt, oogst en verwerking

Walnotenboom: teelt, oogst en verwerking

 

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

  1. daniel says

    Gedijen notenbomen ook op vochtige veengrond, als vervanger van de productiehout populier?

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*