Statistieken over noten

Hoeveel noten worden er jaarlijks geproduceerd? En in welke landen?

Statistieken noten

Statistieken noten

Over noten zijn veel gegevens bekend, zo weten we precies hoeveel er wereldwijd geproduceerd wordt en in welke landen. Van sommige soorten is de productie in de afgelopen tien jaar verdubbeld of meer, terwijl andere soorten stabiel zijn gebleven. Ook is bekend hoeveel vierkante meters grond er in gebruik is voor de teelt. Daaruit kan weer de efficiency van een land berekend worden, en er zitten verbazingwekkend grote verschillen tussen bepaalde landen. Dat kan beïnvloed zijn door een gemechaniseerde landbouw vs. een ambachtelijke landbouw, maar heeft er ook veel mee te maken dat de grond en het klimaat in een bepaald land beter geschikt is voor de teelt van een specifieke noot.

Ook is bekend hoeveel noten elk land jaarlijks importeert en waar deze vandaan komen. Nederland geeft een vertekend beeld, omdat wij met de Rotterdamse haven een doorvoerhaven zijn voor noten die hier binnenkomen en vervolgens, al dan niet verwerkt, weer geëxporteerd worden naar de landen om ons heen.

We kunnen uit de statistieken halen hoeveel gram noten er per hoofd van de bevolking jaarlijks gegeten worden, en ook daar zitten grote verschillen. Vanzelfsprekend eet men meer in de regio’s waar een bepaalde soort oorspronkelijk vandaan komt, daar horen ze min of meer in de eetcultuur. Ze worden er vaak al eeuwenlang gegeten, zelfs door de voorouders van de huidige bewoners. Nederlanders eten relatief weinig van de meeste soorten, behalve van de cashews en pinda’s, daarvan zijn wij relatief de grootste eters ter wereld.

Klik op de link van de noot waarvan je wil weten in welke landen deze geproduceerd wordt, welk land de grootste producent is en welk land het meest efficiënt werkt, welk land het meeste oppervlak toebedeelt aan de teelt, welk land het meeste consumeert per hoofd van de bevolking, en waar de noten die we hier eten vandaan komen.

Statistieken amandelen

Statistieken cashewnoten

Statistieken hazelnoten

Statistieken kastanjes

Statistieken macadamianoten

Statistieken paranoten

Statistieken pecannoten

Statistieken pinda’s

Statistieken pistachenoten

Statistieken walnoten

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*