Noten roosteren

Hoe kun je zelf noten roosteren?

Noten roosteren

Noten roosteren

Het zelf roosteren van noten is een stap die de meeste thuiskoks teveel moeite vinden en dat is erg jammer, want het is eigenlijk een heel eenvoudige klus, die een gerecht bovendien een ware boost kan geven, van gewoon lekker naar verrassend heerlijk. Door noten te roosteren geef je ze een diepere, rijkere smaak, waardoor ze beter kunnen concurreren met andere sterke smaken in je gerecht in plaats van dat ze naar de achtergrond verdrongen worden. Het geeft ze ook een krokante bite, juist een van de redenen waarom we ze in gerechten gebruiken. En bovendien geeft het natuurlijk een heerlijke notengeur in je keuken of je huis als ze net vers geroosterd uit de oven komen.

Het lastigste aan het roosteren van noten is dat ze heel snel van bijna gaar naar verbrand kunnen omslaan, soms wel binnen een minuut. Het is dan ook echt belangrijk om je volledige aandacht bij het roosteren te houden, met name de laatste paar minuten. Ook is het aan te bevelen ze zoveel mogelijk op formaat te sorteren, en dan per afmeting apart in de oven te doen, omdat ze niet gelijkmatig garen. Vergeet ook niet om regelmatig even te roeren, zodat ze aan alle kanten gelijkmatig gaar worden en omdat de oven niet op alle plekken even heet is. Nadat ze uit de oven zijn gehaald, worden ze door de restwarmte in hun olieën nog een klein beetje verder geroosterd. Haal ze dus op tijd uit de oven, voordat ze te donker worden.

Als in je recept staat dat ze gehakt moeten worden, doe dit dan na het roosteren, omdat kleine stukjes nog makkelijker verbranden. Bovendien zijn warme noten makkelijker te hakken.

Ieder type noot heeft zijn eigen voorbereiding, temperatuur en tijdsinstelling. Klik daarom op de link van de noot die je wil roosteren voor een stap-voor-stap handleiding.

Amandelen roosteren

Cashewnoten roosteren

Hazelnoten roosteren

Kastanjes roosteren

Macadamianoten roosteren

Paranoten roosteren

Pecannoten roosteren

Pinda’s roosteren

Pistachenoten roosteren

Walnoten roosteren

 

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. jazeker zeer nuttig nu kan ik het zelf gaan doen.

 2. Dit is nuttig voor mij. Onlangs heb ik pistachenoten gehaald, ze werden vers gebrand voor mij want ik wil ze zonder zout. Wat bleek? Hij frituurde ze gewoon! Zo vies en vet! Echt smerig. Ik haal ze daar dus nooit meer en doe het in het vervolg wel zelf…

 3. IGNOUL says

  weet u waar men WALNOTENSCHALEN, desg. VERMALEN , zou kunnen kopen?
  in grote hoeveelheden

  dank u voor de info

  m v g

  Henri IGNOUL

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*