Waar worden noten geteeld?

Noten worden over de hele wereld geteeld, sommige soorten groeien slechts in een zeer beperkt gebied (zoals paranoten) of hebben zeer specifieke omstandigheden nodig om commercieel aantrekkelijk te zijn (zoals macadamia noten), terwijl andere noten in meerdere continenten, klimaten of grondsoorten groeien. Lees meer over de notenteelt.

Amandelen
Amandelen worden geteeld in 46 landen, het grootste gedeelte van de wereldwijde productie komt uit de Verenigde Staten, Spanje, Iran, Syrië, Italië en Marokko. Lees de gedetailleerde cijfers over amandelen.

Cashewnoten
Cashews komen oorspronkelijk uit Brazilië, maar worden nu geteeld in 30 landen, waarvan de belangrijkste Vietnam, Nigeria, India, Ivoorkust en Brazilië zijn. Lees de gedetailleerde cijfers over cashewnoten.

Hazelnoten
Oorspronkelijk komen hazelnoten uit Europa en West-Azië. Tegenwoordig worden ze geproduceerd in 30 landen, waarvan Turkije de belangrijkste is. Italië, de Verenigde Staten, Azerbeidjaan en Georgië telen ook hazelnoten op grote schaal. Lees de gedetailleerde cijfers over hazelnoten.

Kastanjes
In 25 landen worden kastanjes geteeld, China is verreweg de grootste kastanjeproducent ter wereld, op grote afstand gevolgd door Turkije, Italië , Zuid-Korea, en Bolivia. Lees de gedetailleerde cijfers over kastanjes.

Macadamia noten
Macadamia’s zijn typisch Australische noten, het enige oorspronkelijke gewas uit dat continent wat ook in andere delen van de wereld kan groeien. Slechts 10 landen in de wereld produceren macadamia’s, naast vanzelfsprekend Australië zijn dat Zuid-Afrika, Hawaï, Kenia en Malawi. Lees de gedetailleerde cijfers over macadamia noten.

Paranoten
Omdat paranoten een specifieke bijensoort en een specifieke orchidee nodig hebben om geteeld te kunnen worden (lees meer over hoe paranoten geteeld worden), en deze zijn slechts in een klein deel van het Amazonegebied te vinden. Paranoten worden dus hoofdzakelijk in Bolivia en Brazilië geteeld. Lees de gedetailleerde cijfers over paranoten.

Pecannoten
Pecannoten staan bekend als typisch Amerikaanse noten (denk bijvoorbeeld aan traditionele Pecan Pie) en ze worden dan ook voornamelijk in de Verenigde Staten en Mexico geteeld. Zuid-Afrika en Australië produceren op veel kleinere schaal pecans. Lees de gedetailleerde cijfers over pecannoten.

Pistachenoten
In ongeveer 20 landen worden pistaches geteeld. De meeste komen uit Iran, de Verenigde Staten, Turkije, China en Syrië. Lees de gedetailleerde cijfers over pistachenoten.

Walnoten
Met name op het noordelijk halfrond worden walnoten geteeld. China is de grootste producent, gevolgd door Iran, de Verenigde Staten en Turkije. Lees de gedetailleerde cijfers over walnoten.

 

Eten & kookboeken (300x250)