Is er een verschil in voedingswaarde tussen rauwe, gebrande en geroosterde noten?

Rauwe noten, gebrande noten en geroosterde noten hebben redelijk vergelijkbare voedingswaarden, al zijn er een paar kleine verschillen. De meeste mineralen worden iets meer geconcentreerd tijdens het branden en roosteren omdat de noten wat vocht verliezen. B-vitamines zijn niet hittestabiel, dus het roosteren en branden verlaagt het vitamine B-gehalte. Noten bevatten over het algemeen toch niet heel veel vitamine B, waardoor deze verlaging weinig invloed heeft. We krijgen de meeste vitamine B uit koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood en granen. Lees meer over de voedingswaarde van noten.
Noten zijn van nature rijk aan gezonde vetten, zodat ze niet nog veel meer olie kunnen absorberen tijdens het branden. Daardoor bedraagt het verschil in totale vetpercentage tussen rauwe of geroosterde noten en gebrande noten slechts 5 %. Hoewel naturel (rauwe) noten geen transvetten bevatten, kan een verwaarloosbare hoeveelheid transvetten ontstaan tijdens het branden, maar dit is afhankelijk van de tijd en de temperatuur van de olie. De hoeveelheid transvet is dan nog steeds maar net meetbaar, tussen de 0,07% en 0,9%.

Vaak komt bij branden van sommige notensoorten de bruine zaadhuid los. Deze zaadhuid bevat veel antioxidanten en voedingsvezels.

In meerdere studies is het verband tussen het eten van noten en een verlaagd risico op hart- en vaatziekten onderzocht. In deze studies is geen onderscheid gemaakt tussen rauwe en gebrande noten en de deelnemers hebben waarschijnlijk beide soorten gegeten. De studies concludeerden dat het eten van een dagelijks handjevol rauwe of gebrande noten (30 gram) het risico op hart- en vaatziekten verlaagt met 30 tot 50%.
Ook is er geen duidelijk verschil in het cholesterolverlagende effect van noten tussen gebrande noten en rauwe of geroosterde noten. Uit een studie naar amandelen bleek dat, als onderdeel van een gezond voedingspatroon, zowel rauwe als geroosterde amandelen het slechte LDL cholesterol verlaagde en het goede HDL cholesterol niet wijzigde.

Lees meer over waarom noten gezond zijn.

 

primark

Eten & kookboeken (300x250)