Welke vetten zitten er in noten?

Ieder voedsel waar vetten in zitten, bevat alle drie de soorten vet in meer of mindere mate en in wisselende verhoudingen. De drie soorten zijn: verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Noten zijn een goede bron van de gezonde vetten, de meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, terwijl ze een veel lagere hoeveelheid verzadigde vetten bevatten en helemaal geen transvetten, een nog ongezondere soort. Per type noot verschilt het vetgehalte en de verhouding van de soorten vet (zie de voedingswaarde van noten), dus om zeker te weten dat je een goede balans van essentiële gezonde vetten binnenkrijgt, kun je het beste een mix van verschillende noten eten.
Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamia noten, pecannoten en pistachenoten bevatten meer enkelvoudig onverzadigde vetten, terwijl paranoten en walnoten juist meer meervoudig onverzadigde vetten bevatten.
Walnoten zijn bovendien een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die de essentiële plantaardige omega-3 vetten alfa-linoleenzuur (ALA) bevatten, met kleinere hoeveelheden in hazelnoten, macadamia’s en pecannoten. Dit is vooral belangrijk voor vegetariërs of iedereen die geen vis of schaaldieren eet. ALA is niet hetzelfde als de omega-3 vetzuren in vis (DHA en EPA), maar heeft nog steeds belangrijke eigenschappen die de gezondheid van je hart ten goede komen.
Noten zijn een gezond vetrijk voedsel in een wereld waarin vet als het grote kwaad wordt gezien. Het is tijd dat we van het vetarm dieet van de jaren ‘80 en ’90 dankzij de kennis van nu overstappen op een dieet met weinig ongezonde verzadigde vetten. Dit houdt in dat we voedsel met gezonde vetzuren zoals noten, avocado’s en vis mogen eten, en gezonde oliën zoals notenolie of olijfolie gebruiken om te koken, en voedsel met veel verzadigd vet verbannen, omdat deze het cholesterolgehalte in het bloed en het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Lees meer over waarom noten het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

 

primark

Eten & kookboeken (300x250)