Noten bevatten omega-3 vetzuren, is er een verschil tussen plantaardige en mariene omega-3 vetzuren?

Walnoten en in mindere mate hazelnoten, macadamia noten en pecannoten bevatten plantaardige omega-3 vetzuren. Maar deze omega-3 vetzuren zijn anders dan die in vis en visolie.

Meervoudig onverzadigde vetten kunnen worden onderverdeeld in twee types : omega-6 en omega-3 vetzuren, de omega-3 vetten kunnen verder worden onderverdeeld in korte keten omega-3 vetzuren uit planten en lange keten omega-3 uit vis, zeevruchten, eieren en andere verrijkte voedingsmiddelen.
Sommige meervoudig onverzadigde vetten zijn essentiële vetzuren die uit de voeding gehaald moeten worden omdat ze nodig zijn voor de groei en ontwikkeling, maar niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Dit zijn de omega-6 vetten linolzuur (LA), de korte keten omega-3 vetten alfa-linoleenzuur (ALA) en de lange keten omega-3 vetten eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
Essentiële vetten spelen een belangrijke rol bij het behoud van celmembranen en ze reguleren vele lichaamsprocessen waaronder bloedstolling en de weerstand tegen ontstekingen, en ze zorgen voor een verbetering van de opname van de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K uit voedsel. Essentiële vetzuren zijn ook nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen, en zijn dus van vitaal belang tijdens de zwangerschap, borstvoeding en bij pasgeboren baby’s.

Lees meer over waarom noten gezond zijn tijdens de zwangerschap.

 

Eten & kookboeken (300x250)