Wat voor effect hebben noten op de bloedsuikerspiegel?

Van voedingsmiddelen die voldoende koolhydraten bevatten, kan de glycemische index worden bepaald. De glycemische index is een maat voor hoe hoog en hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van het voedingsmiddel. Noten bevatten niet veel koolhydraten, zodat ze geen GI hebben.

Noten hebben echter wel een GI-verlagend effect op ander eten: ze verlagen de totale glycemische index van een maaltijd. Dit betekent dat noten de stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten vertragen en verminderen.

Een hoge bloedsuikerspiegel na het eten kan leiden tot diabetes en draagt ​​bij aan diabetes gerelateerde complicaties. Als je voeding met een lage glycemische index eet, verlaag je het risico op diabetes type 2 en kun je de bijbehorende complicaties beperken. Kastanjes wijken hierin af ten opzichte van de andere noten omdat ze vetarm zijn en wel koolhydraten bevatten. Ze hebben echter een lage glycemische index (GI = 54) en zijn dus een goed alternatief voor aardappelen in stoofschotels en voor tarwemeel in pannenkoeken.

Vind hier heerlijke recepten waarin noten verwerkt zijn.

 

overshopping

Eten & kookboeken (300x250)