Noten bevatten toch veel vet? Kan ik ze dan wel eten als ik wil afvallen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan het regelmatig eten van noten je helpen om een gezond lichaamsgewicht te behouden. Noten zijn een lekkere toevoeging aan een dieet, die je daardoor helpen om het dieet langer vol te houden. Bovendien bevatten noten voedingsstoffen die de eetlust beperken, waardoor je minder gaat eten of snoepen.

Er zijn vele manieren waarop noten kunnen helpen je ideale gewicht te bereiken of behouden:

  • Noten stillen het hongergevoel en verminderen de eetlust:  de eiwitten, voedingsvezels en gezonde vetzuren hebben allen een hongerstillend effect.
  • Niet alle calorieën die noten bevatten wordt in het lichaam opgenomen: ongeveer 10% van de energie wordt door je systeem weer uitgescheiden omdat het ingekapseld zit in de vezelachtige structuur van de noot.
  • Door noten te eten stijgt je energieverbruik: nog eens 10% van de calorieën die ze bevatten wordt gebruikt om de noten te verteren.
  • Noten verlagen de glycemische index van je eten: door de koolhydraten in je maaltijd te combineren met noten, wordt je spijsvertering en de afgifte van glucose in het bloed vertraagd, waardoor de glycemische index van de maaltijd verlaagd wordt.
  • Noten verhogen de insulinegevoeligheid dankzij hun gezonde enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Insulineresistentie kan leiden tot gewichtstoename.

Lees meer over de 5 redenen waarom noten helpen bij het afvallen.

 

Eten & kookboeken (300x250)