Zijn geweekte amandelen gezonder dan niet geweekte amandelen?

Door amandelen ongeveer 8 tot 12 uur te weken in water en ze vervolgens langzaam te laten drogen, wordt de ontkieming van de zaad gestart. Een kiemende zaad begint een gedeelte van de opgeslagen eiwitten, zetmeel (koolhydraten) en olie in vormen om te zetten in voedingsstoffen die de jonge spruit om wortels en scheuten te laten groeien. Ook de chemische samenstelling van het zaad zal veranderen.

Vaak wordt gezegd dat geweekte amandelen makkelijker te verteren zijn, omdat de hoeveelheid fytinezuur afneemt. Dit is een plantaardige stof die zich bindt aan mineralen zoals ijzer en zink, waardoor het moeilijk door het lichaam op te nemen is. Er zijn talrijke studies naar de effecten van het laten inweken van granen en peulvruchten die aantonen dat de hoeveelheid fytinezuur in de zaden afneemt. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van het laten weken van amandelen. Er is dus weinig wetenschappelijk bewijs voor welke veranderingen er optreden in geweekte amandelen (of andere noten): hoe lang ze moeten weken voordat er veranderingen plaatsvinden en of eventuele veranderingen die zich voordoen ook tot een verschil in voedingswaarde leiden. Fytinezuur is ook een antioxidant, en kan bescherming bieden tegen kanker en andere ontstekingsziekten, zodat verlaging van de ingenomen hoeveelheid niet altijd wenselijk is.

Wat we wel weten is dat amandelen en andere noten (al dan niet geweekt) belangrijke voordelen voor de gezondheid hebben: een handjevol per dag kan helpen tegen een hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten en diabetes, maar ook om op gewicht te blijven en de het hongergevoel tegen te gaan. De enige theoretische voordelen van het weken van amandelen zouden te maken hebben met hoe makkelijk ze te verteren zijn, niet iets wat voor de gemiddelde westerling met een gezond voedingspatroon relevant is. In landen waar een beperkt aantal voedingsmiddelen gegeten worden, bijvoorbeeld wanneer er hoofdzakelijk maïs, gerst en andere granen gegeten worden, kan de inname van fytinezuur hoog zijn, en kan er een tekort zijn aan andere voedingsstoffen als ijzer en zink. In deze landen kunnen de effecten van de traditionele bereiding van voedsel, zoals het weken, kiemen en fermenteren van granen om het fytinegehalte te verlagen wel van belang zijn.

Hoewel we niet weten of het vezelgehalte van geweekte amandelen verandert, weten we wel dat de voedingsvezels in rauwe amandelen ervoor zorgen dat een deel van de vetzuren in amandelen niet in het lichaam wordt opgenomen, maar wordt uitgescheiden. Mensen die noten eten hebben meer vet in hun ontlasting en dit is een van de wijzen waarop noten kunnen helpen bij het afvallen en op gewicht te blijven.

Dus al dan niet geweekte amandelen en andere noten zijn voedzame en gezonde snacks. Lees ook 5 redenen waarom amandelen goed zijn voor sporters.

 

Eten & kookboeken (300x250)