FAQ

Vragen over noten en gezondheid

(klik op de vraag om het antwoord te zien)

Kunnen noten het cholesterolgehalte in het bloed verlagen?

Als je regelmatig noten eet, kan de cholesterolbalans in je bloed verbeteren, met name door vermindering van het  slechte LDL cholesterol. Een uitgebreid onderzoek wat de resultaten vergeleek van 25 studies naar de cholesterolverlagende effecten van noten, concludeerde dat gemiddeld twee handjesvol noten (67 gram) per dag het totale cholesterol verlaagt met ongeveer 5%, LDL cholesterol met ongeveer 7% en triglyceriden met ongeveer 10%. Uit meerdere onderzoeken blijkt bovendien dat een of twee handjesvol noten (30 tot 60 gram) per dag het gehalte gezonde HDL cholesterol in het bloed verhoogt.

Lees meer over waarom noten gezond zijn

Kunnen noten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verlagen?

Je kunt eigenlijk niet om noten heen als je de kans wil verkleinen dat je hart- en vaatziekten krijgt. Studies tonen aan dat door elke dag een handjevol noten (ongeveer 30 gram) te eten, het risico op hart- en vaatziekten met 30 tot 50% verlaagd wordt. Zelfs mensen die maar één keer per week een handjevol noten eten hebben al minder vaak hart- en vaatziekten dan mensen die helemaal geen noten eten.

Er zijn niet minder dan 11 redenen waarom noten beschermen tegen hart- en vaatziekten:

Noten:

 • zijn een rijke bron van gezonde vetten
 • bevatten plantaardige omega-3 vetzuren
 • houden je cholesterol in balans
 • zijn een goede bron van fytosterolen
 • verminderen de oxidatie van cholesterol
 • zijn cholesterolvrij
 • werken ontstekingremmend
 • zijn een rijke bron van antioxidanten en fytochemicaliën
 • zijn een bron van arginine
 • bevatten foliumzuur vitamine B11
 • bevatten voedingsvezels

Meer informatie over hoe noten de kans op hart- en vaatziekten verlagen.

Noten bevatten toch veel vet? Kan ik ze dan wel eten als ik wil afvallen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan het regelmatig eten van noten je helpen om een gezond lichaamsgewicht te behouden. Noten zijn een lekkere toevoeging aan een dieet, die je daardoor helpen om het dieet langer vol te houden. Bovendien bevatten noten voedingsstoffen die de eetlust beperken, waardoor je minder gaat eten of snoepen.

Er zijn vele manieren waarop noten kunnen helpen je ideale gewicht te bereiken of behouden:

 • Noten stillen het hongergevoel en verminderen de eetlust:  de eiwitten, voedingsvezels en gezonde vetzuren hebben allen een hongerstillend effect.
 • Niet alle calorieën die noten bevatten wordt in het lichaam opgenomen: ongeveer 10% van de energie wordt door je systeem weer uitgescheiden omdat het ingekapseld zit in de vezelachtige structuur van de noot.
 • Door noten te eten stijgt je energieverbruik: nog eens 10% van de calorieën die ze bevatten wordt gebruikt om de noten te verteren.
 • Noten verlagen de glycemische index van je eten: door de koolhydraten in je maaltijd te combineren met noten, wordt je spijsvertering en de afgifte van glucose in het bloed vertraagd, waardoor de glycemische index van de maaltijd verlaagd wordt.
 • Noten verhogen de insulinegevoeligheid dankzij hun gezonde enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Insulineresistentie kan leiden tot gewichtstoename.

Lees meer over de 5 redenen waarom noten helpen bij het afvallen.

 

Wat is het verschil tussen bloed cholesterol en voedings cholesterol?

Cholesterol kun je binnenkrijgen door dierlijke voedingsmiddelen, zoals eieren en schaaldieren te eten, maar je lichaam kan ook zelf cholesterol maken. De voedings cholesterol in etenswaren wordt niet één-op-één opgenomen en omgezet in cholesterol in je bloed. Voor de meeste mensen heeft cholesterol in het eten slechts een gering effect op de bloedcholesterol niveaus. Het cholesterolgehalte in het bloed wordt het meest beïnvloed door de vetten die je eet, en dan met name de ongezonde verzadigde vetten die je voornamelijk vindt in dierlijke voedingsmiddelen. Verzadigde vetten verhogen namelijk het slechte LDL cholesterol.

Hoe wordt cholesterol in het bloed gemaakt?

Bij mensen en dieren wordt cholesterol in hun lever aangemaakt. Cholesterol is een belangrijk onderdeel van vele processen in het lichaam. Er zijn twee soorten cholesterol: Low Density Lipoprotein of LDL cholesterol en High Density Lipoprotein of HDL cholesterol. Cholesterol kan niet oplossen in het bloed, dus wordt het vervoerd op eiwitdragers, genaamd lipoproteïnen. LDL cholesterol is de slechte soort die plakkerig kan worden en zo bloedvaten kan vernauwen en blokkeren, terwijl HDL cholesterol de goede soort is die juist helpt om de vernauwingen van de bloedvaten op te lossen. Planten bevatten van nature geen cholesterol, dus natuurlijke plantaardige voedingsmiddelen zoals noten of avocado zijn 100% cholesterolvrij.

Wat is de gezondste noot?

Vaak worden walnoten gezien als de gezondste noten, omdat walnoten de enige noten zijn met omega-3 vetzuren. Maar net zoals we groente en fruit gevarieerd moeten eten, omdat iedere soort zijn eigen samenstelling van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen heeft, is het ook verstandiger om gemengde noten te eten in plaats van slechts één soort. Houd je voedingspatroon dus gevarieerd en een 2 ons groente, 2 stuks fruit en een handjevol noten per dag. Gebruik noten als snack of als bestanddeel bij de maaltijden om interessante texturen en smaken toe te voegen, zoals in onze recepten met noten.

Lees meer over waarom noten gezond zijn.

 

Vragen over noten en vetten

(klik op de vraag om het antwoord te zien)

Verzadigd vet is toch slecht voor je gezondheid? Bevatten noten dan geen verzadigd vet?

Noten bevatten inderdaad een kleine hoeveelheid verzadigd vet, maar de veel hogere hoeveelheden gezonde onverzadigde vetten in noten zijn één van de belangrijkste redenen waarom mensen die noten eten minder kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die nooit noten eten. Een dagelijks handjevol noten kan je risico op hart- en vaatziekten met 30 tot 50% verlagen.

Lees meer over de 11 redenen waarom noten beschermen tegen hart- en vaatziekten.

 

Welke vetten zitten er in noten?

Ieder voedsel waar vetten in zitten, bevat alle drie de soorten vet in meer of mindere mate en in wisselende verhoudingen. De drie soorten zijn: verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Noten zijn een goede bron van de gezonde vetten, de meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, terwijl ze een veel lagere hoeveelheid verzadigde vetten bevatten en helemaal geen transvetten, een nog ongezondere soort. Per type noot verschilt het vetgehalte en de verhouding van de soorten vet (zie de voedingswaarde van noten), dus om zeker te weten dat je een goede balans van essentiële gezonde vetten binnenkrijgt, kun je het beste een mix van verschillende noten eten.
Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamia noten, pecannoten en pistachenoten bevatten meer enkelvoudig onverzadigde vetten, terwijl paranoten en walnoten juist meer meervoudig onverzadigde vetten bevatten.
Walnoten zijn bovendien een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die de essentiële plantaardige omega-3 vetten alfa-linoleenzuur (ALA) bevatten, met kleinere hoeveelheden in hazelnoten, macadamia’s en pecannoten. Dit is vooral belangrijk voor vegetariërs of iedereen die geen vis of schaaldieren eet. ALA is niet hetzelfde als de omega-3 vetzuren in vis (DHA en EPA), maar heeft nog steeds belangrijke eigenschappen die de gezondheid van je hart ten goede komen.
Noten zijn een gezond vetrijk voedsel in een wereld waarin vet als het grote kwaad wordt gezien. Het is tijd dat we van het vetarm dieet van de jaren ‘80 en ’90 dankzij de kennis van nu overstappen op een dieet met weinig ongezonde verzadigde vetten. Dit houdt in dat we voedsel met gezonde vetzuren zoals noten, avocado’s en vis mogen eten, en gezonde oliën zoals notenolie of olijfolie gebruiken om te koken, en voedsel met veel verzadigd vet verbannen, omdat deze het cholesterolgehalte in het bloed en het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Lees meer over waarom noten het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

 

Bevatten noten cholesterol?

Cholesterol wordt aangemaakt in de lever van dieren, dus alleen dierlijke producten bevatten cholesterol. Noten zijn 100% cholesterolvrij.

 

Noten bevatten omega-3 vetzuren, is er een verschil tussen plantaardige en mariene omega-3 vetzuren?

Walnoten en in mindere mate hazelnoten, macadamia noten en pecannoten bevatten plantaardige omega-3 vetzuren. Maar deze omega-3 vetzuren zijn anders dan die in vis en visolie.

Meervoudig onverzadigde vetten kunnen worden onderverdeeld in twee types : omega-6 en omega-3 vetzuren, de omega-3 vetten kunnen verder worden onderverdeeld in korte keten omega-3 vetzuren uit planten en lange keten omega-3 uit vis, zeevruchten, eieren en andere verrijkte voedingsmiddelen.
Sommige meervoudig onverzadigde vetten zijn essentiële vetzuren die uit de voeding gehaald moeten worden omdat ze nodig zijn voor de groei en ontwikkeling, maar niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Dit zijn de omega-6 vetten linolzuur (LA), de korte keten omega-3 vetten alfa-linoleenzuur (ALA) en de lange keten omega-3 vetten eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
Essentiële vetten spelen een belangrijke rol bij het behoud van celmembranen en ze reguleren vele lichaamsprocessen waaronder bloedstolling en de weerstand tegen ontstekingen, en ze zorgen voor een verbetering van de opname van de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K uit voedsel. Essentiële vetzuren zijn ook nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen, en zijn dus van vitaal belang tijdens de zwangerschap, borstvoeding en bij pasgeboren baby’s.

Lees meer over waarom noten gezond zijn tijdens de zwangerschap.

 

Wat is transvet? Bevatten noten dit ook?

Transvetten zijn een type onverzadigde vetten, maar vanwege hun ongewone structuur hebben ze de nadelige eigenschappen van een verzadigd vet. Ze zijn te vinden van nature in kleine hoeveelheden in vlees en zuivelproducten, maar we krijgen ze vooral binnen als gehydrogeneerde (geharde) plantaardige oliën in voedingsmiddelen, zoals chips, gebak, koekjes en snacks. Ook margarine bevat transvetten.

Transvetten verhogen van het slechte LDL  cholesterolgehalte en verlagen het goede HDL cholesterol, waardoor ze het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Noten zijn vrij van transvetten.

 

Vragen over noten en kinderen

(klik op de vraag om het antwoord te zien)

Kunnen zwangere vrouwen noten eten? En tijdens de borstvoeding?

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kunnen noten helpen om de extra benodigde voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, ijzer en omega-3 vetten aan te vullen. Noten zitten boordevol voedingsstoffen en leveren een breed scala aan belangrijke vitamines en mineralen, en ze zijn bovendien een geweldige bron van eiwitten voor vegetariërs. Noten zijn zeker veilig om te eten tijdens de zwangerschap: medisch specialisten zeggen dat er geen bewijs is dat hetgeen een vrouw eet tijdens de zwangerschap of borstvoeding, invloed heeft op de kans dat hun kind een allergie ontwikkelt. In tegendeel, er zijn zelfs al onderzoeken die aantonen dat het eten van noten tijdens de zwangerschap en borstvoeding de kans op een notenallergie verkleint.

Lees ook onze blog over noten en zwangerschap.

 

Op welke leeftijd kunnen kinderen voor het eerst noten eten?

Vaak werd aanbevolen om kinderen pas noten te geven als ze 12 maanden oud zijn, om het risico op allergieën te verminderen, maar er is weinig bewijs dat dit ook echt helpt. Integendeel, het uitstellen van kinderen in contact brengen met etenswaren kan juist het tegenovergestelde effect hebben. Notenpasta’s zijn een lekkere en voedzame manier om kinderen kennis te laten maken met de smaak van de gezondste snack. Hele noten kun je aan kinderen het beste pas geven als ze vijf jaar oud zijn, om te voorkomen dat ze zich verslikken.

Lees meer over waarom noten gezond zijn voor kinderen.

 

Vragen over noten en beperkte diëten

(klik op de vraag om het antwoord te zien)

Zijn noten glutenvrij? Kunnen mensen met Coeliakie noten eten?

Rauwe noten, geroosterde noten en gebrande noten zijn glutenvrij op voorwaarde dat er geen andere smaakstoffen zijn toegevoegd, zoals bij borrelnootjes. Mensen met coeliakie of een andere vorm van glutenintolerantie kopen ze dus het beste bij een notenspeciaalzaak. Als je noten in de supermarkt koopt, controleer dan altijd de ingrediënten op additieven die gluten kunnen bevatten zoals verdikkingsmiddelen of maltodextrine. Notenmeel zoals amandelmeel, hazelnootmeel of kastanjemeel is een geweldig glutenvrij alternatief voor tarwemeel. Door noten toe te voegen aan een glutenvrij dieet kan ook helpen om het voedingsstoffengehalte van het dieet te verbeteren, omdat coeliakiepatiënten al zo vele glutenbevattende voedingsmiddelen moeten vermijden.

Veel speciale glutenvrije recepten maken bovendien al gebruik van gemalen noten in plaats van tarwemeel.

 

Wat voor effect hebben noten op de bloedsuikerspiegel?

Van voedingsmiddelen die voldoende koolhydraten bevatten, kan de glycemische index worden bepaald. De glycemische index is een maat voor hoe hoog en hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van het voedingsmiddel. Noten bevatten niet veel koolhydraten, zodat ze geen GI hebben.

Noten hebben echter wel een GI-verlagend effect op ander eten: ze verlagen de totale glycemische index van een maaltijd. Dit betekent dat noten de stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten vertragen en verminderen.

Een hoge bloedsuikerspiegel na het eten kan leiden tot diabetes en draagt ​​bij aan diabetes gerelateerde complicaties. Als je voeding met een lage glycemische index eet, verlaag je het risico op diabetes type 2 en kun je de bijbehorende complicaties beperken. Kastanjes wijken hierin af ten opzichte van de andere noten omdat ze vetarm zijn en wel koolhydraten bevatten. Ze hebben echter een lage glycemische index (GI = 54) en zijn dus een goed alternatief voor aardappelen in stoofschotels en voor tarwemeel in pannenkoeken.

Vind hier heerlijke recepten waarin noten verwerkt zijn.

 

Kunnen mensen met diabetes noten eten en wat zijn de voordelen?

Natuurlijk kunnen diabetici noten eten, het is zelfs aan te raden. Noten bieden een breed scala aan gezonde voordelen voor mensen met diabetes.

Noten kunnen de stijging van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd dempen, omdat ze de glycemische index van de maaltijd verlagen. Ook helpen noten bij andere gezondheidsproblemen waarmee diabetici vaak te kampen hebben, zoals op gewicht blijven, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Bovendien zijn noten een bron van belangrijke voedingsstoffen voor mensen met diabetes: gezonde vetten, voedingsvezels, plantensterolen, vitamines en mineralen. Noten kunnen zelfs helpen diabetes te voorkomen.

Lees ook 4 redenen waarom noten gezond zijn voor diabetici.

 

Vragen over noten roosteren of branden

(klik op de vraag om het antwoord te zien)

Wat is het verschil tussen gebrande, geroosterde, gezouten en rauwe noten?

Rauwe noten zijn volledig naturel, ze zijn niet bewerkt en bevatten daarom alleen de van nature aanwezige voedingsstoffen. Rauwe, ongebrande noten zijn daarom gezonder, al worden ze over het algemeen minder smaakvol gevonden dan geroosterde of gebrande noten. Walnoten en paranoten worden altijd rauw gegeten.

Gebrande noten die je bij een notenspeciaalzaak of op de markt koopt zijn in hete plantaardige olie gefrituurd, waardoor ze voller en sappiger smaken. Ze worden voortdurend geroerd om schroeien of verbranden te voorkomen en om de hitte gelijkmatig te verdelen.  Omdat ze op hoge temperatuur worden gebrand, bevatten gebrande noten minder vitamines en mineralen dan rauwe noten. Omdat noten al  veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten dus ongeveer evenveel vet als rauwe noten. Lees meer over de voedingswaarde van noten.

Gezouten noten zijn altijd eerst gebrand. Rauwe noten worden niet gezouten, omdat het zout blijft plakken aan de olie van gebrande noten. Ook worden noten vaak alleen gebrand en daarna niet gezouten. Zo kun je altijd noten vinden die op jou smaak of voorkeur zijn bereid.

Geroosterde noten zijn geroosterd zonder olie, bijvoorbeeld in een hetelucht oven of in een op het fornuis in een koekenpan zonder olie. Het is dus een ideaal compromis tussen lekker en gezond! Het roosteren van noten kun je ook thuis doen. Roer dan ook continu en let op dat ze niet verbranden. Lees onze stap-voor-stap instructie om zelf noten te roosteren.

Lees verder over zelf noten roosteren (met tips!).

 

Is er een verschil in voedingswaarde tussen rauwe, gebrande en geroosterde noten?

Rauwe noten, gebrande noten en geroosterde noten hebben redelijk vergelijkbare voedingswaarden, al zijn er een paar kleine verschillen. De meeste mineralen worden iets meer geconcentreerd tijdens het branden en roosteren omdat de noten wat vocht verliezen. B-vitamines zijn niet hittestabiel, dus het roosteren en branden verlaagt het vitamine B-gehalte. Noten bevatten over het algemeen toch niet heel veel vitamine B, waardoor deze verlaging weinig invloed heeft. We krijgen de meeste vitamine B uit koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood en granen. Lees meer over de voedingswaarde van noten.
Noten zijn van nature rijk aan gezonde vetten, zodat ze niet nog veel meer olie kunnen absorberen tijdens het branden. Daardoor bedraagt het verschil in totale vetpercentage tussen rauwe of geroosterde noten en gebrande noten slechts 5 %. Hoewel naturel (rauwe) noten geen transvetten bevatten, kan een verwaarloosbare hoeveelheid transvetten ontstaan tijdens het branden, maar dit is afhankelijk van de tijd en de temperatuur van de olie. De hoeveelheid transvet is dan nog steeds maar net meetbaar, tussen de 0,07% en 0,9%.

Vaak komt bij branden van sommige notensoorten de bruine zaadhuid los. Deze zaadhuid bevat veel antioxidanten en voedingsvezels.

In meerdere studies is het verband tussen het eten van noten en een verlaagd risico op hart- en vaatziekten onderzocht. In deze studies is geen onderscheid gemaakt tussen rauwe en gebrande noten en de deelnemers hebben waarschijnlijk beide soorten gegeten. De studies concludeerden dat het eten van een dagelijks handjevol rauwe of gebrande noten (30 gram) het risico op hart- en vaatziekten verlaagt met 30 tot 50%.
Ook is er geen duidelijk verschil in het cholesterolverlagende effect van noten tussen gebrande noten en rauwe of geroosterde noten. Uit een studie naar amandelen bleek dat, als onderdeel van een gezond voedingspatroon, zowel rauwe als geroosterde amandelen het slechte LDL cholesterol verlaagde en het goede HDL cholesterol niet wijzigde.

Lees meer over waarom noten gezond zijn.

 

Algemene vragen over noten

(klik op de vraag om het antwoord te zien)

Zijn geweekte amandelen gezonder dan niet geweekte amandelen?

Door amandelen ongeveer 8 tot 12 uur te weken in water en ze vervolgens langzaam te laten drogen, wordt de ontkieming van de zaad gestart. Een kiemende zaad begint een gedeelte van de opgeslagen eiwitten, zetmeel (koolhydraten) en olie in vormen om te zetten in voedingsstoffen die de jonge spruit om wortels en scheuten te laten groeien. Ook de chemische samenstelling van het zaad zal veranderen.

Vaak wordt gezegd dat geweekte amandelen makkelijker te verteren zijn, omdat de hoeveelheid fytinezuur afneemt. Dit is een plantaardige stof die zich bindt aan mineralen zoals ijzer en zink, waardoor het moeilijk door het lichaam op te nemen is. Er zijn talrijke studies naar de effecten van het laten inweken van granen en peulvruchten die aantonen dat de hoeveelheid fytinezuur in de zaden afneemt. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van het laten weken van amandelen. Er is dus weinig wetenschappelijk bewijs voor welke veranderingen er optreden in geweekte amandelen (of andere noten): hoe lang ze moeten weken voordat er veranderingen plaatsvinden en of eventuele veranderingen die zich voordoen ook tot een verschil in voedingswaarde leiden. Fytinezuur is ook een antioxidant, en kan bescherming bieden tegen kanker en andere ontstekingsziekten, zodat verlaging van de ingenomen hoeveelheid niet altijd wenselijk is.

Wat we wel weten is dat amandelen en andere noten (al dan niet geweekt) belangrijke voordelen voor de gezondheid hebben: een handjevol per dag kan helpen tegen een hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten en diabetes, maar ook om op gewicht te blijven en de het hongergevoel tegen te gaan. De enige theoretische voordelen van het weken van amandelen zouden te maken hebben met hoe makkelijk ze te verteren zijn, niet iets wat voor de gemiddelde westerling met een gezond voedingspatroon relevant is. In landen waar een beperkt aantal voedingsmiddelen gegeten worden, bijvoorbeeld wanneer er hoofdzakelijk maïs, gerst en andere granen gegeten worden, kan de inname van fytinezuur hoog zijn, en kan er een tekort zijn aan andere voedingsstoffen als ijzer en zink. In deze landen kunnen de effecten van de traditionele bereiding van voedsel, zoals het weken, kiemen en fermenteren van granen om het fytinegehalte te verlagen wel van belang zijn.

Hoewel we niet weten of het vezelgehalte van geweekte amandelen verandert, weten we wel dat de voedingsvezels in rauwe amandelen ervoor zorgen dat een deel van de vetzuren in amandelen niet in het lichaam wordt opgenomen, maar wordt uitgescheiden. Mensen die noten eten hebben meer vet in hun ontlasting en dit is een van de wijzen waarop noten kunnen helpen bij het afvallen en op gewicht te blijven.

Dus al dan niet geweekte amandelen en andere noten zijn voedzame en gezonde snacks. Lees ook 5 redenen waarom amandelen goed zijn voor sporters.

 

Hoeveel noten moet ik eten?

Onderzoek wijst uit dat 30 gram oftewel een handjevol noten per dag, als onderdeel van een gezond dieet, je risico op hart- en vaatziekten kan verminderen met 30 tot 50%. Uit ander onderzoek blijkt dat ongeveer 60 gram oftewel twee handjesvol noten per dag nodig zijn om je bloedcholesterolgehalte te verlagen.

30 gram noten is ongeveer gelijk aan:

 • 20 amandelen
 • 15 cashewnoten
 • 20 hazelnoten
 • 4 kastanjes
 • 15 macadamia noten
 • 10 paranoten
 • 15 pecannoten
 • 30 pistachenoten
 • 10 hele walnoten of 20 halve walnoten
 • een handjevol gemengde noten

Lees meer over de voordelen van noten voor je gezondheid.

 

Zijn pinda’s noten?

Pinda’s zijn eigenlijk een peulvrucht in plaats van een echte noot. Ze hebben echter wel veel van de eigenschappen en de gezondheidsvoordelen van noten. De meeste studies naar de voordelen die het eten van noten heeft voor de gezondheid en voor diabetes maken geen onderscheid tussen noten en pinda’s omdat alle noten en pinda’s voordelen bieden voor de gezondheid.

Lees meer over de gezondheidsvoordelen van noten en waarom noten goed zijn bij diabetes.

 

Waar worden noten geteeld?

Noten worden over de hele wereld geteeld, sommige soorten groeien slechts in een zeer beperkt gebied (zoals paranoten) of hebben zeer specifieke omstandigheden nodig om commercieel aantrekkelijk te zijn (zoals macadamia noten), terwijl andere noten in meerdere continenten, klimaten of grondsoorten groeien. Lees meer over de notenteelt.

Amandelen
Amandelen worden geteeld in 46 landen, het grootste gedeelte van de wereldwijde productie komt uit de Verenigde Staten, Spanje, Iran, Syrië, Italië en Marokko. Lees de gedetailleerde cijfers over amandelen.

Cashewnoten
Cashews komen oorspronkelijk uit Brazilië, maar worden nu geteeld in 30 landen, waarvan de belangrijkste Vietnam, Nigeria, India, Ivoorkust en Brazilië zijn. Lees de gedetailleerde cijfers over cashewnoten.

Hazelnoten
Oorspronkelijk komen hazelnoten uit Europa en West-Azië. Tegenwoordig worden ze geproduceerd in 30 landen, waarvan Turkije de belangrijkste is. Italië, de Verenigde Staten, Azerbeidjaan en Georgië telen ook hazelnoten op grote schaal. Lees de gedetailleerde cijfers over hazelnoten.

Kastanjes
In 25 landen worden kastanjes geteeld, China is verreweg de grootste kastanjeproducent ter wereld, op grote afstand gevolgd door Turkije, Italië , Zuid-Korea, en Bolivia. Lees de gedetailleerde cijfers over kastanjes.

Macadamia noten
Macadamia’s zijn typisch Australische noten, het enige oorspronkelijke gewas uit dat continent wat ook in andere delen van de wereld kan groeien. Slechts 10 landen in de wereld produceren macadamia’s, naast vanzelfsprekend Australië zijn dat Zuid-Afrika, Hawaï, Kenia en Malawi. Lees de gedetailleerde cijfers over macadamia noten.

Paranoten
Omdat paranoten een specifieke bijensoort en een specifieke orchidee nodig hebben om geteeld te kunnen worden (lees meer over hoe paranoten geteeld worden), en deze zijn slechts in een klein deel van het Amazonegebied te vinden. Paranoten worden dus hoofdzakelijk in Bolivia en Brazilië geteeld. Lees de gedetailleerde cijfers over paranoten.

Pecannoten
Pecannoten staan bekend als typisch Amerikaanse noten (denk bijvoorbeeld aan traditionele Pecan Pie) en ze worden dan ook voornamelijk in de Verenigde Staten en Mexico geteeld. Zuid-Afrika en Australië produceren op veel kleinere schaal pecans. Lees de gedetailleerde cijfers over pecannoten.

Pistachenoten
In ongeveer 20 landen worden pistaches geteeld. De meeste komen uit Iran, de Verenigde Staten, Turkije, China en Syrië. Lees de gedetailleerde cijfers over pistachenoten.

Walnoten
Met name op het noordelijk halfrond worden walnoten geteeld. China is de grootste producent, gevolgd door Iran, de Verenigde Staten en Turkije. Lees de gedetailleerde cijfers over walnoten.

 

Zijn biologische noten gezonder dan conventioneel geteelde noten?

Een handjevol van elk type noten heeft voordelen voor de gezondheid. Zowel de organische als de conventioneel geteelde noten zijn verkrijgbaar bij Turkse en gewone supermarkten, op de markt en bij voedingswinkels, dus laat je keuze afhangen van je persoonlijke voorkeur. Je gezondheid plukt er toch wel de vruchten van.

Lees meer over waarom noten gezond zijn.

 

Hoe weet ik of noten vers zijn?

Voor noten in de dop: kies noten zonder scheuren en gaten in de dop. Ze moeten vrij zwaar voor hun formaat zijn; dat wijst op een verse, harde kern.

Voor gedopte noten: kies krokante, volle en stevige noten, dit zijn de indicatoren van een goede kwaliteit. Tenzij je van plan bent om de noten als garnering te gebruiken, is het geen probleem als ze niet allemaal even groot zijn.

Eenmaal thuis laat je noten in de dop goed geventileerd drogen. Gedopte noten bewaar je in een luchtdichte verpakking in de koelkast of voor langere tijd in de vriezer. Noten kunnen gekoeld enkele weken en ingevroren enkele maanden bewaard worden.

Lees meer over hoe je noten kunt bewaren.

 

pasta

Eten & kookboeken (300x250)