Voetprint cooking – Dorien Soons

Voetprint cooking - Dorien Soons

Voetprint cooking – Dorien Soons

– De principes van Voetprint cooking beknopt uiteengezet
– Gemakkelijke en toegankelijke gerechten voor een energiezuiniger maaltijd
– Met tips om smakelijk en milieuvriendelijk te koken
– Geniet van ruim 100 lekkere en bewuste recepten

‘Het idee voor dit boek is geboren toen ik op het journaal een item hoorde over het eten van vlees. “Wanneer alle Nederlanders één dag per week minder vlees zouden eten dan ze nu doen, zouden daarmee alle klimaatdoelstellingen van het kabinet voor huishoudens in één klap gerealiseerd worden.” Vervolgens werd erbij verteld dat het eten van kaas ook niet goed is voor het milieu. Maar wat dan wel, vroeg ik me toen af. En wat zullen al die andere Nederlanders nu denken? Dat het toch allemaal geen zin heeft? Dat ben ik toen eens haarfijn uit gaan zoeken.’ Dorien Soons

Dorien Soons (1973) groeide op in het Bourgondische Brabant. Koken leerde zij van haar oma en moeder. Tijdens haar studie bedrijfseconomie was Dorien lid van een gastronomisch gezelschap. Tegenwoordig werkt ze bij stichting MVO Nederland en houdt ze een blog bij over de milieubelasting van ons voedsel. Dit is het eerste boek dat van haar hand verschijnt.

Recensie(s)

Voetprint (footprint, voetafdruk) is een eenheid die aangeeft in hoeverre het milieu belast wordt, b.v. door productie, bewerking en vervoer van voedsel. Het gaat hierbij vooral om de CO2-uitstoot. De auteur geeft met dit boek inzicht in deze complexe materie. Het is een stimulans voor een zo gering mogelijke belasting van het milieu bij het kopen en bereiden van ons dagelijkse voedsel. Het eeste deel van het boek bevat uitgebreide informatie over het voetprint-principe i.h.a. en over producten. In het tweede deel staan veel gevarieerde en aantrekkelijke recepten, ingedeeld in hoofd- en bijgerechten. Deze recepten zijn over het algemeen heel gemakkelijk klaar te maken. De helft van de pagina’s wordt gevuld door een gerechtfoto in kleur. Daarna volgt een appendix waarin tabellen betreffende voetprintberekening, een woordenlijst, seizoenskalender voor groente en fruit en meer productinformatie, een register op CO2-uitstoot en een alfabetisch receptenregister. De doelgroep is allereerst bewuste thuiskoks, en verder alle in het milieu geïnteresseerden.

Heel informatief, weet wat je krijgt voorgeschoteld.

Dorien Soons heeft de moeite genomen om de chaos van goed bedoelde product informatie (en helaas veel vaker misleidende of foute informatie) te begrijpen, haar inzichten met succes aan haar gezin “voor te schotelen”, en enthousiast aan ons uit te leggen met praktische tips en mooie recepten. Ze geeft geen oordeel, ze geeft suggesties voor verbetering. Alle beslissers in de voedselindustrie (tja, in feite iedereen, want iedereen beslist over zijn dagelijkse maaltijd) kunnen leren van dit boek. Wat mij betreft bepalen (eerlijke) verhalen bij een gerecht de helft van de smaak.

Dit boek scheelt dagen googlen. Ik leerde bij eerste keer lezen wat de keurmerken voor eieren betekenen, waar je aan moet denken bij duurzame vis, dat er verschillen zijn in klimaatbelasting van kip en gehakt en kaas, wat seitan is, hoe enorm groot het verschil is in energiegebruik van kas-groente en vollegronds-groente. Als ik een recept gebruik uit het boek, lees ik weer een paar pagina’s en pik ik weer nieuwe informatie op. Voetprint Cooking is zich bewust dat de voedselindustrie werkt aan verbeteringen, en dat inzichten wijzigen.

Spaar de planeet en toch lekker eten!

In dit leuke boek wordt uiteengezet hoe je onze planeet kunt sparen, en toch lekker kan blijven eten. In een – af en toe zeer persoonlijk- verhaal zet Dorien Soons uiteen waar je rekening mee moet houden om maaltijden te maken die minder milieubelastend zijn, en dus minder “voetprint” hebben. Sterk punt van het boek is dat het bewuster koken van meerdere invalshoeken wordt benaderd, en dat het begrijpelijk maakt dat al die aspecten samen best complex zijn. Je moet als consument ook na het lezen van dit boek zelf goed blijven opletten. Daarmee is het boek geen eendimensionale geiten-wollen-sokken-preek geworden, maar meer een startpunt van een bewustere levensstijl.

Meer informatie en bestellen:

 

Eten & kookboeken (300x250)

Heb je dit boek gelezen? Wat vind je ervan? Geef een reactie!

*