Van Nature – Ria Loohuizen

Van Nature, Ria Loohuizen

Van Nature, Ria Loohuizen

Subtitel: Het verzamelen en koken van wilde planten, vruchten, noten en paddestoelen

`Nu zullen wij ons gaan bezighouden met het grootste werk van de natuur en de mens zijn eigen voedingsmiddelen voorhouden, en we zullen hem dwingen toe te geven hoe weinig hij weet van datgene waarvan hij leeft.’ Plinius, De Wereld (eerste eeuw n.Chr.)

Wat at de mens toen hij zijn voedsel nog uit de natuur moest verzamelen?

Kan de Nederlander in de eenentwintigste eeuw nog steeds leven van wat hij vindt in de natuur?

Welke plaats is er voor wilde planten, noten, vruchten en paddestoelen in onze huidige (eet)cultuur?

Zo kort geleden als de eerste helft van de twintigste eeuw, voor de onstuitbare opmars van de bio-industrie en de `culinaire revolutie , trok men de natuur in om zijn dagelijkse dieet aan te vullen. Na een winter van eenzijdig voedsel als zoute boontjes, zuurkool en gepekeld vlees, stortte men zich in het voorjaar op de eerste brandnetels, zuring en paardenbloemen om het ontstane gebrek aan vitamine weer op peil te brengen. Binnen één eeuw heeft er dus een enorme verandering plaatsgevonden en is het eten uit de wilde natuur totaal uit onze cultuur verdwenen.
In het 294 pagina’s dikke Van Nature laat Ria Loohuizen zien hoeveel producten er in ons land nog gevonden en geplukt kunnen worden geheel in de geest van deze tijd van
geboden duurzaamheid (en zuinigheid). Van Nature bestaat uit twee delen: een cultuurhistorische beschouwing over de geschiedenis van ons voedsel en een praktisch gedeelte met aanwijzingen over het determineren, plukken, bewaren en bereiden van eten uit het wild. Aan de hand van deze smakelijke gids is het mogelijk het hele jaar door natuurlijk eten op tafel te zetten.

Van Nature is het zevende boek van Ria Loohuizen over eten uit het wild.

NBD|Biblion recensie
Door het veranderende klimaat groeit de aandacht voor natuurproducten, seizoensgroenten en milieuvriendelijk leven. Dit boek levert daar een nuttige en interessante bijdrage aan. De schrijfster gaat uitgebreid in op het aanbod van planten en paddenstoelen die in het wild groeien en, veel vaker dan gedacht wordt, ook eetbaar blijken. In de eerste drie delen van het boek worden de planten en paddenstoelen beschreven, waar ze groeien, hoe ze aan hun naam komen, wat de specifieke eigenschappen zijn en waarvoor ze zoal gebruikt kunnen worden (in welke gerechten of tegen welke kwalen). Het vierde deel van het boek bevat basisrecepten, waarvan sommige aanwijzingen soms wat erg basic aandoen. Maar het aanbod aan wildgerechten (zowel wat vlees als planten betreft) is zeer uitgebreid: van salades, jam, wijn, soep, hoofdgerechten tot inmaakgerechten. Er zijn twee katernen met mooie afbeeldingen in kleur van de planten en paddenstoelen. Een interessant boek voor elke natuurliefhebber en voor de kok die eens wat anders wil uitproberen. Met register.

Voor meer informatie of bestellen:

 

Eten & kookboeken (300x250)

Heb je dit boek gelezen? Wat vind je ervan? Geef een reactie!

*