Van noten eten leef je langer

Schaam je niet om deze feestdagen te snoepen van een paar lekkere nootjes, of om noten te gebruiken in de gerechten die je maakt: een 30 jaar durende studie van Harvard heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig noten eten langer blijven leven. Ze hebben niet alleen minder kans op kanker of hart- en vaatziekten, zoals we stiekem al wisten, maar ze hebben over het algemeen minder kans op welke ziekte dan ook. Klik op de titel om verder te lezen.

Eten & kookboeken (300x250)

Noten en vetten: feiten en fabeltjes

Het is waar dat noten vet bevatten, maar vetten zijn niet noodzakelijkerwijs slecht voor je. Het is belangrijk dat je voeding vetten bevat, om het lichaam te voorzien van essentiële vetzuren, om vitamines te leveren, om te helpen je cholesterol in balans te houden en om te zorgen voor de opslag van energie. De kracht zit hem in het kiezen van etenswaren met de juiste soorten vetten in de juiste hoeveelheden. Vetarme diëten behoren tot het verleden. In ons voedsel zitten drie verschillende soorten vetten: verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten, en iedere soort heeft zijn eigen effecten op je gezondheid. Elk type vet bestaat uit vetzuur-bouwstenen en in ieder product wat vet bevat, zijn alle drie de soorten aanwezig, maar wel in verschillende verhoudingen.
Klik op de titel om verder te lezen.

Eten & kookboeken (300x250)

Hoe merk je aan je kind dat er een allergische reactie optreedt?

Kinderen hebben een geheel eigen manier om hun ervaringen en percepties te omschrijven, zo ook allergische reacties. Er kan kostbare tijd verloren gaan als volwassenen niet meteen begrijpen wat hun kind bedoelt, of niet in de gaten heeft wat hun kind ze wil vertellen als er een allergische reactie optreedt.
Klik op de titel om verder te lezen.

Eten & kookboeken (300x250)

5 redenen waarom noten helpen bij het afvallen

Bezig met afvallen? Noten kunnen je helpen op gewicht te blijven of zelfs af te vallen. Verbaast je dat? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan het regelmatig eten van noten wel degelijk helpen om een gezond lichaamsgewicht te bereiken en behouden, en de risico’s van overgewicht te beperken. Noten zijn lekker en voedzaam, en ze kunnen je ook helpen om je dieet langer vol te houden.
Klik op de titel om verder te lezen.

Eten & kookboeken (300x250)

11 redenen waarom noten beschermen tegen hart- en vaatziekten

Hoe kun je op een makkelijke manier je kans op hart- en vaatziekten halveren? Door minimaal vijf keer per week een handjevol noten (30 gram) te eten! Noten zitten vol nuttige voedingsstoffen die helpen je hart gezond te houden. Door regelmatig noten te eten, weinig verzadigde vetten te eten en genoeg te bewegen verlaag je het cholesterolgehalte in je bloed en hou je je hart fit.
Klik op de titel om het hele artikel te lezen.

Eten & kookboeken (300x250)

5 redenen waarom noten gezond zijn tijdens de zwangerschap

Een goede voeding tijdens de zwangerschap is belangrijk voor een goede ontwikkeling van je baby en om jezelf en je baby gezond te houden. Tijdens de zwangerschap neemt je behoefte aan bepaalde voedingsstoffen toe, maar je hebt maar een klein beetje extra energie (calorieën) nodig tijdens de zwangerschap. Het is dus belangrijk om je te richten op kwaliteit dan op kwantiteit als je “voor z’n tweeën eet”.
Klik op de titel om het hele artikel te lezen.

Eten & kookboeken (300x250)

Waarom noten gezond zijn voor kinderen

Een gezond eetpatroon is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor opgroeiende kinderen. Zij hebben extra voedingsstoffen nodig om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen. Een achterstand in de ontwikkeling in de beginstadia van een mensenleven wordt vaak niet meer ingehaald. Zorg er daarom voor dat je kinderen een gebalanceerd dieet eten, wat hen voorziet van de essentiële vitamines en mineralen die ze nodig hebben om zich goed te ontwikkelen en bovendien de basis legt voor een gezonde levensstijl in de toekomst.
Klik op de titel om het hele artikel te lezen

Eten & kookboeken (300x250)

5 redenen waarom noten goed zijn voor vegetariërs

Talrijke studies laten zien dat de belangrijkste voordelen die een vegetarisch dieet voor de gezondheid biedt onder andere een lagere kans op hart- en vaatziekten en diabetes zijn, en ook een evenwichtig cholesterolgehalte, een normale bloeddruk en een gezonder lichaamsgewicht. Ondanks de voordelen zijn er ook een aantal voedingsstoffen waaraan de vegetariër met een slecht uitgebalanceerd voedingspatroon een tekort aan kan krijgen, omdat de mens deze voornamelijk uit vlees haalt, zoals calcium, eiwitten, ijzer, omega – 3 vetten, vitamine B12, vitamine D en zink.
Klik op de titel om het hele artikel te lezen.

Eten & kookboeken (300x250)

5 redenen waarom amandelen goed zijn voor sporters

Ben je een topsporter of bodybuilder op zoek naar een gezonde en natuurlijke manier om je spieren op te bouwen, dan hoef je niet verder te kijken dan amandelen. Deze noten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, voedingsvezels en gezonde onverzadigde vetten. Omdat eiwit de belangrijkste component is die je helpt je spiermassa te vergroten, is het eten van amandelen als sporter een zeer voor de hand liggende keuze.
Klik op de titel om het hele artikel te lezen.

Eten & kookboeken (300x250)

4 redenen waarom noten diabetes voorkomen of verzachten

In totaal zijn er in Nederland zo’n miljoen mensen met diabetes, hiervan zijn zo’n 200.000 mensen bij wie de diagnose nog niet is gesteld. Daarbovenop zitten nog 750.000 Nederlanders in de gevarenzone om diabetes type 2 te krijgen: ze hebben een verstoorde suikerhuishouding. Van hen krijgt een derde binnen zes jaar diabetes. Negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Een op de tien heeft diabetes type 1.
Het is geen verrassing dat noten gezond zijn voor je hart, wat minder bekend is dat noten ook erg goed zijn voor mensen met diabetes type 2. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het eten van noten, in combinatie met andere veranderingen in het dieet, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte in het bloed verbeteren bij personen met type 2.
Klik op de titel om het hele artikel te lezen.

Eten & kookboeken (300x250)